Polenta - wersja podstawowa

Polenta – wersja podstawowa

Polenta, tradycyjny włoski przysmak, zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Wykonana z wodą, solą i grubo zmielonej kukurydzy, polenta stanowi świetną alternatywę dla ryżu, makaronu czy ziemniaków. Bez względu na to, czy szukasz prostego dodatku do obiadu, czy inspiracji na zapierające dech w piersiach danie główne, podstawowy przepis na polentę okaże się niezastąpiony. Wtajemniczanie w sekrety tego smacznego, sprężystego posiłku jest niezwykle proste. Jeśli zastanawiasz się „polenta jak zrobić”, to ten przepis na polentę jest właśnie dla Ciebie!

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • sól

Polenta – wersja podstawowa – jak zrobić?

  1. 1.
    W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody ze szczyptą soli. Ustawiamy mały płomień i do wrzącej wody wsypujemy stopniowo kaszę, cały czas mieszając tak, aby nie utworzyły się grudki czy „kluski”. Kaszę gotujemy około 10 minut do momentu, aż wchłonie całą wodę.
  2. 2.
    Ugotowaną kaszę rozprowadzamy w płaskim naczyniu, np. w tortownicy, wygładzamy mokrą łyżką i zostawiamy na kilka godzin w lodówce do stężenia i ostygnięcia.

Polenta – dodatkowe informacje

Gotową polentę można smażyć na patelni, zapiekać w piekarniku lub grillować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polewa czekoladowa do ciast
Następny przepis: Gęsta polewa kakaowa na ciasto lub desery

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode