Polenta – wersja podstawowa
Polenta, tradycyjny włoski przysmak, zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Wykonana z wodą, solą i grubo zmielonej kukurydzy, polenta stanowi świetną alternatywę dla ryżu, makaronu czy ziemniaków. Bez względu na to, czy szukasz prostego dodatku do obiadu, czy inspiracji na zapierające dech w piersiach danie główne, podstawowy przepis na polentę okaże się niezastąpiony. Wtajemniczanie w sekrety tego smacznego, sprężystego posiłku jest niezwykle proste. Jeśli zastanawiasz się „polenta jak zrobić”, to ten przepis na polentę jest właśnie dla Ciebie!
admin
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- sól
Polenta – wersja podstawowa – jak zrobić?
-
1.
W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody ze szczyptą soli. Ustawiamy mały płomień i do wrzącej wody wsypujemy stopniowo kaszę, cały czas mieszając tak, aby nie utworzyły się grudki czy „kluski”. Kaszę gotujemy około 10 minut do momentu, aż wchłonie całą wodę. -
2.
Ugotowaną kaszę rozprowadzamy w płaskim naczyniu, np. w tortownicy, wygładzamy mokrą łyżką i zostawiamy na kilka godzin w lodówce do stężenia i ostygnięcia.
Polenta – dodatkowe informacje
Gotową polentę można smażyć na patelni, zapiekać w piekarniku lub grillować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polewa czekoladowa do ciast
Następny przepis: Gęsta polewa kakaowa na ciasto lub desery