Polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozarellą
Polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozzarellą to połączenie znakomitego smaku i delikatności w jednym. Prosty przepis, który może zrobić dużą różnicę podczas eleganckiej kolacji. Wyśmienite polędwiczki wieprzowe są oblane aromatycznym sosem z suszonymi pomidorami, które dodają niepowtarzalnego charakteru temu daniu. Topione kawałki mozarelli na górze podnoszą teksturę dania, dodając mu nieco włoskiego smaku. To wspaniały rarytas, który łączy unikalne smaki, tworząc niezapomniane doznanie kulinarne. Właściwie określone proporcje składników sprawiają, że kompozycja smaku jest zrównoważona i harmonijna.
admin
Składniki:
- 3 średnie polędwiczki wieprzowe
- słoiczek suszonych pomidorów z zalewie
- kulka mozarelli (min. 250g)
- bazylia (najlepiej świeża, ale można też użyć suszonej)
- oliwki
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy: cząber, oregano, sól, pieprz
Polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozarellą – jak zrobić?
- Polędwiczki natrzeć wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz przyprawami, pozostawić w lodówce na ok 2 godziny. Jak już mięso się zamarynuje, obsmażyć polędwiczki z każdej strony, na odrobinie oliwy. Pozostawić do przestygnięcia. Następnie pokroić mięso w plastry (ok. 3 cm) i lekko rozbić. Ułożyć plastry w naczyniu żaroodpornym na każdym układając bazylię, pomidora i mozarellę. Ozdobić oliwkami.
- Tak przygotowaną potrawę zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 15-20min.
- A potem delektować się smakiem 🙂
Polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozarellą – dodatkowe informacje
Najlepiej podawać z opiekanymi ziemniakami i miksem sałat, lub rukolą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami
Następny przepis: POLĘDWICZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM