Polędwiczki z sarny w sosie jagodowym
Ciesz się dziczyzną na nowy, wyrafinowany sposób, dzięki temu przepisowi na polędwiczki z sarny w sosie jagodowym. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kuchni, która wprowadza nieco luksusu do Twojego jadłospisu. Sos jagodowy idealnie komponuje się z dziczyzną, nadając unikalny smak i aromat. Kluczowe jest tutaj marynowanie sarny, które pochłania aromaty i szlachetne smak jagód. To wysublimowane danie, które z pewnością wprowadzi do Twojej kuchni dreszczyk emocji. Przepis na polędwiczki z sarny w sosie jagodowym to ciekawa propozycja dla tych, którzy szukają niebanalnych smaków i chcą spróbować czegoś innego niż tradycyjne mięsa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Polędwica sarny – 500g
- Wino wytrawne białe – 0.5 litra
- Oliwa z oliwek – 1/2 szklanki
- Mieszanka przypraw, co się da to świeże: rozmaryn, gałka, goździk, jałowiec, lubczyk, szałwia lub wg własnego uznania…
- Masło – 1/4 kostki
- Jagody – 300g – mogą być mrożone poza sezonem
- Cukier
- Cytryna i limonka
Polędwiczki z sarny w sosie jagodowym – jak zrobić?
- Polędwiczki marynujemy cały dzień w połowie oliwy, wina i wszystkich przyprawach. Rozgrzewamy na patelni oliwę oraz masło i na gorące wykładamy mięso (bez marynaty), podsmażamy na silnym ogniu po czym dusimy pod przykryciem podlewając winem oraz wodą ok. 1 godziny.
- Sos: łyżkę masła klarujemy na wolnym ogniu po czym dodajemy jagody i cukier wg uznania ok. 1 łyżki, mieszając doprowadzamy do zagotowania i wyłączmy ogień, doprawiamy sokiem z cytryny i limonki.
- Dla kontrastu smaków podaję z surówką z ogórków kiszonych i cebuli, smacznego.
Polędwiczki z sarny w sosie jagodowym – dodatkowe informacje
Dla kontrastu smaków podaję to mięso z sałatką z kiszonych ogórków i cebuli…
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: POLĘDWICZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Następny przepis: Polędwiczki zapiekane marynacie pomidorowej