POLĘDWICZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Polędwiczki drobiowe w cieście francuskim to wykwintne danie, które łączy w sobie klasę i elegancję kuchni francuskiej z prostotą i uniwersalnością kuchni domowej. Ta propozycja to nie tylko eleganckie danie na rodzinne uroczystości czy romantyczną kolację, ale także smakowity pomysł na obiad lub weekendowy lunch. Soczyste polędwiczki kurczaka owinięte w delikatne francuskie ciasto, które po upieczeniu tworzy chrupiącą oprawę dla mięsa. To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zadowoli zarówno wymagających gourmandów, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie polędwiczek z kurczaka (dostępne w Lidlu) lub średnia pierś z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- kilka łyżek oleju
- sól
- pieprz
- papryka łagodna
- majeranek
- przyprawa do kurczaka
- kilka kropel soku z cytryny
„Polędwiczki” z kurczaka w cieście francuskim – jak zrobić?
- Z oleju i przypraw szykujemy marynatę. Wkładamy w nią mięso na ok 5 min-8 min. (jeżeli mamy pierś z kurczaka to wcześniej kroimy na paski). Ciasto francuskie kroimy na tyle prostokątów ile mamy mięsa. Układamy na nim porcję kurczaka, dokładnie zlepiamy i formujemy półksiężyce (można wymyśleć inny kształt). Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Tak przygotowane półksiężyce smarujemy pędzelkiem rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min.
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM – dodatkowe informacje
Polędwiczki drobiowe w cieście francuskim można przyprawić wg uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozarellą
Następny przepis: Polędwiczki z sarny w sosie jagodowym