POLĘDWICZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

POLĘDWICZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Polędwiczki drobiowe w cieście francuskim to wykwintne danie, które łączy w sobie klasę i elegancję kuchni francuskiej z prostotą i uniwersalnością kuchni domowej. Ta propozycja to nie tylko eleganckie danie na rodzinne uroczystości czy romantyczną kolację, ale także smakowity pomysł na obiad lub weekendowy lunch. Soczyste polędwiczki kurczaka owinięte w delikatne francuskie ciasto, które po upieczeniu tworzy chrupiącą oprawę dla mięsa. To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zadowoli zarówno wymagających gourmandów, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę.

Składniki:

  • 1 opakowanie polędwiczek z kurczaka (dostępne w Lidlu) lub średnia pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka łagodna
  • majeranek
  • przyprawa do kurczaka
  • kilka kropel soku z cytryny

„Polędwiczki” z kurczaka w cieście francuskim – jak zrobić?

  1. Z oleju i przypraw szykujemy marynatę. Wkładamy w nią mięso na ok 5 min-8 min. (jeżeli mamy pierś z kurczaka to wcześniej kroimy na paski). Ciasto francuskie kroimy na tyle prostokątów ile mamy mięsa. Układamy na nim porcję kurczaka, dokładnie zlepiamy i formujemy półksiężyce (można wymyśleć inny kształt). Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Tak przygotowane półksiężyce smarujemy pędzelkiem rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min.

POLĘDWICZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM – dodatkowe informacje

Polędwiczki drobiowe w cieście francuskim można przyprawić wg uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozarellą
Następny przepis: Polędwiczki z sarny w sosie jagodowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode