polędwiczki z królika w sosie z podgrzybków

polędwiczki z królika w sosie z podgrzybków

Przygotowanie polędwiczek z królika w sosie z podgrzybków to doskonały sposób na eksplorację wyjątkowych smaków kuchni polskiej. Ten subtelnie aromatyczny przepis bazuje zarówno na delikatności królika, jak i bogactwie aromatu podgrzybków. Połączenie tych dwóch składników tworzy unikalną symfonię smaków, idealną dla miłośników niebanalnej kuchni. Polędwiczki z królika są zarazem soczyste jak i delikatne, stanowiąc idealną bazę dla intensywnego sosu grzybowego. Aromatyczne podgrzybki dodatkowo podkreślają smak mięsa, a ich smak staje się wyraźny, choć nie dominuje nad królikiem. To świetny wybór na wykwintny obiad czy uroczystą kolację.

Składniki:

  • 2 polędwiczki z królika
  • 1/2 cebuli
  • 5-6 podgrzybków
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju

Polędwiczki z królika w sosie z podgrzybków – jak zrobić?

  1. Mięso opłukać, natrzeć solą wymieszaną z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na godzinę.
  2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Wrzucić mięso i szybko zrumienić z obu stron.
  3. Podlać szklanką wody i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu około godziny.
  4. Grzyby oczyścić i pokroić w większe kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić a na końcu dodać śmietanę i wymieszać. Zdjąć z ognia.
  5. Polędwiczki pokroić w grube plastry i podawać z sosem na ciepło, posypane szczypiorkiem.

Polędwiczki z królika w sosie z podgrzybków – dodatkowe informacje

Polędwiczki dobrze przyprawione i usmażone są eleganckim daniem, zwłaszcza podane z sosem ze świeżych podgrzybków. Dodatkowo podałam je z buraczkami i ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami
Następny przepis: POLĘDWICZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode