Polędwiczki z indyka w sosie własnym
Zapraszamy do odkrycia niezwykłego przepisu na polędwiczki z indyka w sosie własnym. Jest to danie, które wprowadzi do Twojej kuchni nutkę luksusu, zachwycając delikatnym smakiem i aromatem. Wykonanie polędwic z indyka jest łatwe i niezwykle satysfakcjonujące, a sposób podania dania w sosie własnym dodaje mu wyjątkowej elegancji. Ten przepis to doskonała propozycja dla miłośników mięsnych dań, które doskonale sprawdzą się zarówno na codziennej rodzinnej kolacji, jak i podczas eleganckiego przyjęcia. Polędwiczki z indyka to niezwykle uniwersalne mięso, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 600 g polędwiczek z indyka
- 1 duża cebula
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Polędwiczki z indyka w sosie własnym – jak zrobić?
- Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem. Masło klarowane rozgrzać w rondlu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie przyrumienić delikatnie polędwiczki z dwóch stron. Całość zalać wodą. Dodać sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i w razie potrzeby sól. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Polędwiczki muszą być miękkie.
Polędwiczki z indyka w sosie własnym – dodatkowe informacje
Sos można zagęścić łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z wodą, a następnie zagotować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: POLĘDWICZKI Z ANANASEM
Następny przepis: Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami