Polędwiczki z indyka w sosie własnym

Polędwiczki z indyka w sosie własnym

Zapraszamy do odkrycia niezwykłego przepisu na polędwiczki z indyka w sosie własnym. Jest to danie, które wprowadzi do Twojej kuchni nutkę luksusu, zachwycając delikatnym smakiem i aromatem. Wykonanie polędwic z indyka jest łatwe i niezwykle satysfakcjonujące, a sposób podania dania w sosie własnym dodaje mu wyjątkowej elegancji. Ten przepis to doskonała propozycja dla miłośników mięsnych dań, które doskonale sprawdzą się zarówno na codziennej rodzinnej kolacji, jak i podczas eleganckiego przyjęcia. Polędwiczki z indyka to niezwykle uniwersalne mięso, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 600 g polędwiczek z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Polędwiczki z indyka w sosie własnym – jak zrobić?

  1. Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem. Masło klarowane rozgrzać w rondlu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie przyrumienić delikatnie polędwiczki z dwóch stron. Całość zalać wodą. Dodać sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i w razie potrzeby sól. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Polędwiczki muszą być miękkie.

Polędwiczki z indyka w sosie własnym – dodatkowe informacje

Sos można zagęścić łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z wodą, a następnie zagotować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: POLĘDWICZKI Z ANANASEM
Następny przepis: Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode