Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami

Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami

Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami to zdrowa i smaczna propozycja na obiad, której wyraziste smaki zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dorsz, jako ryba morska, jest źródłem cennych wartości odżywczych i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Duszony z warzywami nie tylko zyskuje na smaku, ale staje się jednocześnie lekkostrawny. Dodatek sezonowych warzyw zapewnia dodatkowe źródło witamin i minerałów, które dodadzą potrawie finezyjności. Ta kompozycja smaków to połączenie prostoty wyboru składników z elegancką prezentacją na talerzu.

Składniki:

  • 1/2 kilograma polędwiczek z dorsza
  • przyprawa do ryb
  • cukinia mała
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • średni brokuł
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami – jak zrobić?

  1. Rybę rozmrozić i oprószyć przyprawą do ryb. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry cukinii oraz pokrojoną kolorową paprykę. Ułożyć kawałki ryb i polać oliwą z oliwek. Danie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 25 minut.
  2. Gdy danie się piecze, brokuła umyć i pokroić na różyczki. Zalać wodą, osolić i gotować 10 minut, po tym czasie odcedzić. Rybę podawać z warzywami.

Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami – dodatkowe informacje

Do ryby można dodać ziemniaki oraz pieczarki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwiczki z indyka w sosie własnym
Następny przepis: polędwiczki z królika w sosie z podgrzybków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode