Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami
Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami to zdrowa i smaczna propozycja na obiad, której wyraziste smaki zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dorsz, jako ryba morska, jest źródłem cennych wartości odżywczych i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Duszony z warzywami nie tylko zyskuje na smaku, ale staje się jednocześnie lekkostrawny. Dodatek sezonowych warzyw zapewnia dodatkowe źródło witamin i minerałów, które dodadzą potrawie finezyjności. Ta kompozycja smaków to połączenie prostoty wyboru składników z elegancką prezentacją na talerzu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kilograma polędwiczek z dorsza
- przyprawa do ryb
- cukinia mała
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- średni brokuł
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami – jak zrobić?
- Rybę rozmrozić i oprószyć przyprawą do ryb. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry cukinii oraz pokrojoną kolorową paprykę. Ułożyć kawałki ryb i polać oliwą z oliwek. Danie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 25 minut.
- Gdy danie się piecze, brokuła umyć i pokroić na różyczki. Zalać wodą, osolić i gotować 10 minut, po tym czasie odcedzić. Rybę podawać z warzywami.
Polędwiczki z dorsza duszone z warzywami – dodatkowe informacje
Do ryby można dodać ziemniaki oraz pieczarki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwiczki z indyka w sosie własnym
Następny przepis: polędwiczki z królika w sosie z podgrzybków