POLĘDWICZKI Z ANANASEM

POLĘDWICZKI Z ANANASEM

Pyszne, soczyste i pełne egzotycznych niezbędnych składników – polędwiczki wieprzowe z ananasem to danie, które przeniesie Cię na chwilę do tropikalnych klimatów. Delikatne mięso polędwiczki doskonale komponuje się z intensywnym poprzez swoją słodko-kwasową nutą ananasem, tworząc połączenie zaskakujące, ale jednocześnie niesamowicie satysfakcjonujące. To doskonały pomysł na smaczną kolację bądź uroczysty obiad, który zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich gości. Polędwiczki wieprzowe z ananasem, danie, które, mimo że pozornie proste, ma w sobie dużo wyrafinowanej elegancji. Czas na kulinarną podróż do świata niezapomnianych smaków!

Składniki:

  • 2 duże polędwiczki wieprzowe
  • 1 puszka ananasów
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • Marynata:
  • sok z puszki ananasów
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka octu (u mnie jabłkowy)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Polędwiczki wieprzowe z ananasem Pascal – sposób przygotowania:

  1. 1.
    Polędwiczki umyć, oczyścić z błon, pokroić na cienkie plastry. Mięso delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu.
  2. 2.
    Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać mięso i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
  3. 3.
    Plasterki ananasa pokroić na mniejsze części, układać na każdym kawałku mięsa, spiąć wykałaczką.
  4. 4.
    Smazyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, dodać zalewę i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem do miękkości.
  5. 5.
    Podawać z ryżem i sezonową surówką.

Porady – POLĘDWICZKI Z ANANASEM – dodatkowe informacje

polędwiczki wieprzowe z ananasem pascal, polędwiczki wieprzowe z ananasem, niedzielny obiad, mięso wieprzowe, obiad


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym
Następny przepis: Polędwiczki z indyka w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode