Polędwiczki wieprzowe w sosie teriyaki z duszonymi warzywami
Dzisiejszy przepis to wyrazisty bowiem włoskiej i azjatyckiej kuchni – Polędwiczki wieprzowe w sosie teriyaki z duszonymi warzywami. Polędwiczki wieprzowe to szlachetne mięso, które ze względu na swój delikatny smak doskonale łączy się z intensywnym, słodko-kwasowym smakiem sosu teriyaki. Z kolei dodatkowe duszone warzywa wprowadzą do dania kolor i świeżość. Sos teriyaki, pochodzący z kuchni japońskiej, z łatwością przeniesie nasze kubki smakowe na Daleki Wschód. To doskonałe danie na elegancki obiad czy uroczystą kolację, które zachwyci nie tylko miłośników kuchni orientalnej, ale też osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z azjatyckimi smakami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- 6 łyżek sosu teriyjaki (gotowego)
- 750 g mrożonki „Mieszanka Chińska”
- 4 łyżki masła klarowanego
- sok z 1/2 cytryny
- 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy „5 smaków”
- 1,5 płaskiej łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- mielone płatki chilli
Polędwiczki wieprzowe w sosie teriyaki z duszonymi warzywami – jak zrobić?
- Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w plastry i każdy plaster rozpłaszczamy dłonią. Mięso smarujemy 3 łyżkami sosu teriyaki, układamy w miseczce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wkładamy mrożone warzywa i podgrzewamy do rozmrożenia warzyw, dusimy pod przykryciem ok. 15 -20 minut, od czasu do czasu mieszając (warzywa powinny być lekko chrupiące). Przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, przyprawą „5 smaków”, szczyptą mielonych płatków chilli i solą do smaku.
- W czasie duszenia warzyw na drugiej patelni roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła, obsmażamy plastry mięsa, skrapiamy 3 łyżkami sosu teriyaki, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut. Zdejmujemy mięso, a do wytworzonego sosu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w ok. 1/2 szklanki wody, mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, należy dodać wody. Do gorącego sosu wkładamy mięso i podgrzewamy.
- Mięso podajemy z uduszonymi warzywami.
Polędwiczki wieprzowe w sosie teriyaki z duszonymi warzywami – dodatkowe informacje
Można przygotować mniejszą porcję warzyw i podać danie z dodatkiem ryżu.
Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym
Następny przepis: Polędwiczki z indyka w sosie własnym