Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym
Podróż kulinarna rozpocznie się od wyjątkowego przepisu na delikatne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym. To danie słynie ze swojego niepowtarzalnego smaku i aromatu. Polędwiczki doskonale łączą się ze smakiem sosu, dodając mu wyjątkowego charakteru. Ten przepis jest świetnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Wielbiciele mięsa i grzybów na pewno docenią to połączenie. Sos śmietanowo-kurkowy dodaje danie kremowej tekstury i wyrazistego smaku. Z pewnością zachwyci fanów wyrafinowanych smaków. Zachęcamy do odkrycia sekretów kuchni i spróbowania polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-kurkowym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 30 dekagramów polędwicy wieprzowej
- 30 dekagramów kurek
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- cebula
- szczypiorek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- przyprawy (sól, pieprz, rozmaryn)
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym – jak zrobić?
- Polędwiczki kroimy w 1 cm plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Wstawiamy do lodówki.
- Kurki wsypujemy do miski i zasypujemy łyżką soli. Zalewamy je wrzątkiem i mieszamy. Czekamy aż piach opadnie na dno. Wyciągamy kurki a wodę z piaskiem wylewamy. Całą czynność powtarzamy jeszcze raz.
- Polędwiczki delikatnie rozbijamy dłonią. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Dodajemy kurki i cebulę. Zalewamy wszystko wodą. Po zagotowaniu wody – zmniejszamy gaz i dusimy całość na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości polędwiczek.
- Śmietankę mieszamy z 4 łyżkami wywaru z polędwiczek i wlewamy do potrawy. Dodajemy pokrojony szczypiorek. Wszystko chwilę gotujemy. Zagęszczamy potrawę mąką rozrobioną z wodą.
- Cebulę tarkujemy i podsmażamy ją na 1 łyżce masła ok 2 min. Następnie smażymy kurki na maśle do miękkości (dość długo, lecz tak żeby nie przypalić kurki).
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym – dodatkowe informacje
Polecam serwować polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym z ziemniaczkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Następny przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym