Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym

Polędwiczki wieprzowe to prawdziwy rarytas wśród miłośników mięs. Ich delikatne, soczyste mięso zasługuje na wyjątkowe potraktowanie i takie właśnie jest danie jakie dla Was przygotowałam – Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym. To popisowe danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Połączenie słodyczy rodzynek z goryczką piwa daje niesamowitą harmonię smaków, która perfekcyjnie komponuje się z polędwiczkami. I co najlepsze, możecie je nabyć w przystępnej cenie w Biedronce. Bez wątpienia, to danie będzie gwiazdą każdej okazji. Przekonajcie się sami i dajcie sobie szansę na przyjemność, którą niewątpliwie dostarczy ten przepis.

Składniki:

  • 2 polędwice wieprzowe (około 700 gramów)
  • 3 cebule
  • szklanka jasnego piwa
  • 3/4 szklanki rodzynek sułtanek
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione zioła: mięta, rozmaryn, koperek

Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym – jak zrobić?

  1. Polędwiczki umyć, ściągnąc błonki. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z dwoma szczyptami soli. Następnie polędwiczki natrzeć czosnkiem, przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę.
  2. W garnku na rozgrzanym oleju (3-4 łyżki) przesmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej polędwiczki i obracając mięso – przesmażyć je z każdej strony.
  3. Następnie do mięska wlać piwo i wsypać rodzynki (piwo i rodzynki mają przykryć mięso – dobrac odpowiedni garnek). Dusić 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, aby sos się troszkę zredukował, a następnie przykryć pokrywką i dusić kolejne 25-30 minut, aż polędwiczki będą miękkie. Polędwiczki wyciągnąc z garnka (pokroić na mniejsze porcje), a powstały sos doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą/pieprzem oraz zmiksować na gładki sos. Polędwiczki podawać polane sosem i z ulubionymi świeżymi ziołami.

Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym – dodatkowe informacje

Gdyby sos się za bardzo zredukował – dolać piwa lub rosołu lub wody. Doprawić do smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym
Następny przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie teriyaki z duszonymi warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode