Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym
Polędwiczki wieprzowe to prawdziwy rarytas wśród miłośników mięs. Ich delikatne, soczyste mięso zasługuje na wyjątkowe potraktowanie i takie właśnie jest danie jakie dla Was przygotowałam – Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym. To popisowe danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Połączenie słodyczy rodzynek z goryczką piwa daje niesamowitą harmonię smaków, która perfekcyjnie komponuje się z polędwiczkami. I co najlepsze, możecie je nabyć w przystępnej cenie w Biedronce. Bez wątpienia, to danie będzie gwiazdą każdej okazji. Przekonajcie się sami i dajcie sobie szansę na przyjemność, którą niewątpliwie dostarczy ten przepis.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 polędwice wieprzowe (około 700 gramów)
- 3 cebule
- szklanka jasnego piwa
- 3/4 szklanki rodzynek sułtanek
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- ulubione zioła: mięta, rozmaryn, koperek
Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym – jak zrobić?
- Polędwiczki umyć, ściągnąc błonki. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z dwoma szczyptami soli. Następnie polędwiczki natrzeć czosnkiem, przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę.
- W garnku na rozgrzanym oleju (3-4 łyżki) przesmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej polędwiczki i obracając mięso – przesmażyć je z każdej strony.
- Następnie do mięska wlać piwo i wsypać rodzynki (piwo i rodzynki mają przykryć mięso – dobrac odpowiedni garnek). Dusić 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, aby sos się troszkę zredukował, a następnie przykryć pokrywką i dusić kolejne 25-30 minut, aż polędwiczki będą miękkie. Polędwiczki wyciągnąc z garnka (pokroić na mniejsze porcje), a powstały sos doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą/pieprzem oraz zmiksować na gładki sos. Polędwiczki podawać polane sosem i z ulubionymi świeżymi ziołami.
Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym – dodatkowe informacje
Gdyby sos się za bardzo zredukował – dolać piwa lub rosołu lub wody. Doprawić do smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym
Następny przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie teriyaki z duszonymi warzywami