Polędwiczki wieprzowe w sosie curry
Polędwiczki wieprzowe w sosie curry to wykwintne danie dla miłośników orientalnej kuchni. Połączenie delikatnej polędwiczki z intensywnym smakiem curry to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Kremowy sos o pikantnej nutce dodaje mięsu niepowtarzalnej urody i wyjątkowego charakteru. Tego typu danie jest doskonałe na romantyczną kolację we dwoje, lunch ze znajomymi lub rodzinny obiad. Ten przepis łączy w sobie bogactwo smaków, które zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć danie o egzotycznym aromacie i niezwykłym smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1kg polędwiczek wieprzowych
- przyprawa uniwersalna
- olej do smażenia
- 6 bananów
- Składniki do sosu:
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 1,5 szklanki słodkiej śmietany
- 10 łyżek ketchupu
- 2-3 łyżki przyprawy curry
- 10 dkg żółtego startego sera
- sól i pieprz do smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie curry – jak zrobić?
-
1.
1kg polędwiczek pokroić w 2 cm paski, spłaszczyć lekko dłonią lub lekko rozbić tłuczkiem, posypać przyprawa uniwersalna i usmażyć z obydwu stron na oleju, wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka, dodać 6 bananów pokrojonych w plasterki. -
2.
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Zalać sosem polędwiczki z bananami. Zapiekać 20-30minut w temperaturze 130 stopni aż banany się rozpuszczą, mieszając od czasu do czasu. -
3.
smacznego 🙂
Polędwiczki wieprzowe w sosie curry – dodatkowe informacje
Polędwiczki wieprzowe w sosie curry to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom orientalnych smaków. Polędwiczka wieprzowa, delikatne i soczyste mięso, doskonale komponuje się z intensywnym curry, które nadaje potrawie wyjątkowego aromatu i pikantności. Sos curry może mieć różną moc, dlatego warto dostosować jego ilość do swoich preferencji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z JABŁKAMI
Następny przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym