POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z JABŁKAMI

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z JABŁKAMI

Polędwiczki wieprzowe duszone z jabłkami to danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika mięsnych, słodko-kwasnych połączeń. Niezwykłe połączenie soczystych, delikatnych polędwiczek wieprzowych z nutą słodkawych, lekko karmelizowanych jabłek sprawia, że danie to jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też aromatyczne. Jabłka nadają polędwiczkom niebanalnego charakteru, jednocześnie podkreślając ich delikatny smak. Polędwiczki wieprzowe duszone z jabłkami to danie, które sprawdzi się zarówno na eleganckim obiedzie, jak i na codzienny posiłek. Przekąska, która wprowadzi odmienność do tradycyjnej kuchni, a przy tym nie jest skomplikowana do przygotowania.

Składniki:

  • 45 dkg polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawa uniwersalna, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oliwy

Polędwiczki wieprzowe duszone z jabłkami – jak zrobić?

  1. Polędwiczkę opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawa uniwersalna i mąką. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  2. Osypać ziołami prowansalskimi, wlać 1/4 szkl. wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
    Pod koniec duszenia dodać obraną i pokrajaną w krążki cebulę i obrane (gniazda nasienne wydrążyć), poszatkowane jabłko. Dusić razem.
    Gdy mięso jest miękkie, zlać sos do wysokiego naczynia i blenderem zmiksować na gładko (ewentualnie przysolić).
  3. Polędwiczki wyjąć na półmisek, pokrajać w skośne plastry, a sos przelać do sosjerki.
    Można też podać polędwiczki polane sosem.
    Podawać z ziemniakami, buraczkami, kiszoną i czerwoną kapustą, kiszonym ogórkiem, mizerią itp.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z JABŁKAMI – dodatkowe informacje

Duszone potrawy z wieprzowiny, można przyrządzać w szybkowarze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwiczki w marynacie musztardowej
Następny przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode