POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z JABŁKAMI
Polędwiczki wieprzowe duszone z jabłkami to danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika mięsnych, słodko-kwasnych połączeń. Niezwykłe połączenie soczystych, delikatnych polędwiczek wieprzowych z nutą słodkawych, lekko karmelizowanych jabłek sprawia, że danie to jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też aromatyczne. Jabłka nadają polędwiczkom niebanalnego charakteru, jednocześnie podkreślając ich delikatny smak. Polędwiczki wieprzowe duszone z jabłkami to danie, które sprawdzi się zarówno na eleganckim obiedzie, jak i na codzienny posiłek. Przekąska, która wprowadzi odmienność do tradycyjnej kuchni, a przy tym nie jest skomplikowana do przygotowania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 45 dkg polędwiczki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżka mąki
- przyprawa uniwersalna, zioła prowansalskie
- 2 łyżki oliwy
Polędwiczki wieprzowe duszone z jabłkami – jak zrobić?
- Polędwiczkę opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawa uniwersalna i mąką. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
-
Osypać ziołami prowansalskimi, wlać 1/4 szkl. wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
Pod koniec duszenia dodać obraną i pokrajaną w krążki cebulę i obrane (gniazda nasienne wydrążyć), poszatkowane jabłko. Dusić razem.
Gdy mięso jest miękkie, zlać sos do wysokiego naczynia i blenderem zmiksować na gładko (ewentualnie przysolić). -
Polędwiczki wyjąć na półmisek, pokrajać w skośne plastry, a sos przelać do sosjerki.
Można też podać polędwiczki polane sosem.
Podawać z ziemniakami, buraczkami, kiszoną i czerwoną kapustą, kiszonym ogórkiem, mizerią itp.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z JABŁKAMI – dodatkowe informacje
Duszone potrawy z wieprzowiny, można przyrządzać w szybkowarze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwiczki w marynacie musztardowej
Następny przepis: Polędwiczki wieprzowe w sosie curry