Polędwiczki w marynacie musztardowej

Polędwiczki w marynacie musztardowej

Polędwiczki w marynacie musztardowej to wyjątkowy przepis, który łączy klasykę polskiej kuchni z nutą niezwykłego smaku. Mieszanka delikatnej, pieczonej w niskiej temperaturze polędwicy i aromatycznej marynaty musztardowej to połączenie, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i doskonały sposób na podniesienie codziennych posiłków na wyższy poziom. Korzystając z najlepszych składników, możemy stworzyć danie pełne smaku i aromatu. Tworzenie tej dania to prawdziwa przyjemność, a efekt końcowy na pewno przekroczy wszelkie oczekiwania.

Składniki:

  • 1 kawałek polędwiczki wieprzowej (około 0,5 kg)
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • jarzynka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie do smaku

Polędwiczki w marynacie musztardowej – jak zrobić?

  1. Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy, usuwamy błonkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, musztardą, jarzynką, pieprzem cytrynowym oraz ziołami. Marynatą nacieramy polędwiczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.
  2. Piekarnik nagrzewamy do około 120 stopni. Polędwiczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ją białym winem. W tak niskiej temperaturze polędwiczki pieczemy przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia możemy nieco podnieść temperaturę, aby polędwiczki się przypiekły.

Polędwiczki w marynacie musztardowej – dodatkowe informacje

W trakcie pieczenia polędwiczki możemy odwrócić na drugą stronę. Upieczone polędwiczki idealnie smakują podane z młodymi ziemniaczkami i buraczkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle
Następny przepis: POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z JABŁKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode