Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle

Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle

Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle to elegancki przepis, który łączy smak dzikiej zwierzyny ze szlachetnym aromatem klarowanego masła. Przepis ten umożliwia odkrycie nietuzinkowych właściwości polędwiczek sarny, czerpiąc z tradycji kuchni myśliwskiej. Sama metoda konfitowania natomiast, to technika znana od wieków, która dodaje potrawie głębokiego, intensywnego smaku. Klarowane masło z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw dodatkowo podkreśla niepowtarzalny smak dziczyzny. Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników wykwintnych, mięsnych dań.

Składniki:

  • 2 filety z dzika, każdy o wadze około 100-150 g
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano
  • majeranek
  • granulowany czosnek
  • roztarte ziele angielskie
  • papryka słodka i ostra
  • świeża gałązka rozmarynu
  • świeży liść laurowy
  • około 500 g sklarowanego masła
  • do podania galaretka, u mnie z mirabelek
  • ulubione warzywa

Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle – jak zrobić?

  1. Polędwiczki oczyszczamy z błonek, a następnie otaczamy w przyprawach. Masło doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy polędwiczki, powinny być w całości pokryte masłem. Jeśli masła jest za mało to dokładamy tyle, by po roztopieniu polędwiczki były całkowicie zanurzone. Wyłączamy ogień. Polędwiczki zostawiamy w maśle przez 15-20 minut.
  2. W czasie, gdy polędwiczki dochodzą, przygotowujemy do nich dodatki np. sałatkę, kaszę lub ziemniaki.

Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle – dodatkowe informacje

Przygotowując mięso tym sposobem najlepiej używać żeliwnego garnuszka, gdyż po nagrzaniu długo utrzymuje ciepło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwiczka z pieczarkami w cieście
Następny przepis: Polędwiczki w marynacie musztardowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode