Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle
Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle to elegancki przepis, który łączy smak dzikiej zwierzyny ze szlachetnym aromatem klarowanego masła. Przepis ten umożliwia odkrycie nietuzinkowych właściwości polędwiczek sarny, czerpiąc z tradycji kuchni myśliwskiej. Sama metoda konfitowania natomiast, to technika znana od wieków, która dodaje potrawie głębokiego, intensywnego smaku. Klarowane masło z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw dodatkowo podkreśla niepowtarzalny smak dziczyzny. Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników wykwintnych, mięsnych dań.
admin
Składniki:
- 2 filety z dzika, każdy o wadze około 100-150 g
- sól
- pieprz
- tymianek
- oregano
- majeranek
- granulowany czosnek
- roztarte ziele angielskie
- papryka słodka i ostra
- świeża gałązka rozmarynu
- świeży liść laurowy
- około 500 g sklarowanego masła
- do podania galaretka, u mnie z mirabelek
- ulubione warzywa
Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle – jak zrobić?
- Polędwiczki oczyszczamy z błonek, a następnie otaczamy w przyprawach. Masło doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy polędwiczki, powinny być w całości pokryte masłem. Jeśli masła jest za mało to dokładamy tyle, by po roztopieniu polędwiczki były całkowicie zanurzone. Wyłączamy ogień. Polędwiczki zostawiamy w maśle przez 15-20 minut.
- W czasie, gdy polędwiczki dochodzą, przygotowujemy do nich dodatki np. sałatkę, kaszę lub ziemniaki.
Polędwiczki sarny konfitowane w klarowanym maśle – dodatkowe informacje
Przygotowując mięso tym sposobem najlepiej używać żeliwnego garnuszka, gdyż po nagrzaniu długo utrzymuje ciepło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwiczka z pieczarkami w cieście
Następny przepis: Polędwiczki w marynacie musztardowej