Poledwiczki drobiowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Polędwiczki drobiowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym to apetyczna i sycąca potrawa, która zachwyci Państwa delikatnością składników i bogactwem smaku. To doskonała propozycja na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Delikatne i soczyste polędwiczki z kurczaka, otulone aksamitnym sosem pieczarkowo-śmietanowym, to kompozycja, która rozpływa się w ustach. Ten smakowity i łatwy do przygotowania przepis, łączy w sobie najwyższą jakość mięsa drobiowego z pysznym i kremowym sosem. Pieczarki dodają potrawie głębi, a śmietana sprawia, że sos jest niezwykle delikatny i aksamitny. Ta potrawa z pewnością oczaruje Twoje kubki smakowe.
admin
Składniki:
- 5 dużych pieczarek
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 10 polędwiczek z kurczaka
- 1/2 litra bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 łyżki pszennej mąki
- majeranek lub inne zioła
- sól, pieprz, do smaku
Polędwiczki drobiowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym – jak zrobić?
- Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pieczarki. Smażyć razem kilka minut, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje.
- Do grzybów włożyć polędwiczki z kurczaka. Wlać bulion, zagotować. Gotować ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Śmietanę dokładnie wymieszać z wodą i mąką, żeby nie było grudek. Zagęścić tym sosem, ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać majeranek. Sos doprawić do smaku pieprzem i, w razie potrzeby, solą.
Polędwiczki drobiowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym – dodatkowe informacje
Polędwiczki drobiowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym doskonale komponują się z ryżem. To danie jest idealne dla osób, które lubią delikatne mięso drobiowe w połączeniu z aromatycznym sosem pieczarkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwiczka z pieczarkami w cieście
Następny przepis: Polędwiczki w marynacie musztardowej