Polędwiczka z pieczarkami w cieście

Polędwiczka z pieczarkami w cieście

Zapraszamy do odkrycia przepisu na wykwintne danie, jakim jest Polędwiczka z pieczarkami w cieście. To niezwykle eleganckie, lecz niezbyt skomplikowane danie, które z pewnością zaskoczy swoim smakiem niejednego miłośnika mięsnych przysmaków. Sekretem tego przepisu jest doskonale przyrządzona polędwiczka wieprzowa, otulona złocistym cieście francuskim, którą dopełniają aromatyczne pieczarki. Ta kompozycja smaków zachwyci swoim bogactwem nie tylko smakoszy kuchni francuskiej. Spróbuj, a polędwiczka w cieście francuskim z pieczarkami stanowić może stać się twoim ulubionym daniem!

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 300 g pieczarek
  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju

Polędwiczka z pieczarkami w cieście – jak zrobić?

  1. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
  3. Dodać pieczarki starte na tarce, przyprawić solą i pieprzem i poddusić, aż woda się odparuje. Dodać zioła prowansalskie do smaku. Pieczarki wystudzić.
  4. Na folii spożywczej ułożyć plastry boczku jeden obok drugiego na szerokość polędwiczki. Boczek powinien lekko zachodzić za siebie.
  5. Na boczku rozsmarować pieczarki i ułożyć na jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć w folię i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
  6. Po tym czasie rozwinąć płat ciasta francuskiego i zawinąć w niego rulon z lodówki. Docisnąć, aby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia, i nakłuć widelcem na wierzchu.
  7. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut.

Polędwiczka z pieczarkami w cieście – dodatkowe informacje

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwiczka faszerowana cukinią, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami
Następny przepis: Poledwiczki drobiowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode