Polędwiczka miodowo-musztardowa
Ciesz się smakiem porządnego, domowego obiadu dzięki naszej Polędwiczce miodowo-musztardowej. Jest to doskonały sposób na połączenie delikatnej, soczystej polędwiczki wieprzowej z intensywnym, słodko-pikantnym sosem na bazie miodu i musztardy. To idealny komfortowy posiłek, gdy potrzebujesz czegoś specjalnego na kolację. Wykwintne, ale łatwe do przyrządzenia, polędwiczki nabierają niezwykłego smaku dzięki marynacie z musztardy i miodu. Są one później obsmażane do złotego koloru i podawane w sosie miodowo-musztardowym, który doda danie wyjątkowej głębi. Ta przepis na polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
admin
Składniki:
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Polędwiczka miodowo-musztardowa – jak zrobić?
- Polędwiczkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Każdy plasterek ugnieść dłońmi, posypać solą i pieprzem.
- Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać miód, musztardę, oliwę, tymianek, paprykę, oregano i zalać plastry polędwiczki. Odstawić w chłodne miejsce na około 1h.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z obu stron na złoty kolor.
- Pod koniec zalać resztą marynaty i chwilę podsmażyć.
Polędwiczka miodowo-musztardowa – dodatkowe informacje
Aby polędwiczka w sosie miodowo-musztardowym była soczysta, smażymy ją krótko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwica z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami
Następny przepis: Polędwiczka owinięta boczkiem.