Polędwiczka miodowo-musztardowa

Polędwiczka miodowo-musztardowa

Ciesz się smakiem porządnego, domowego obiadu dzięki naszej Polędwiczce miodowo-musztardowej. Jest to doskonały sposób na połączenie delikatnej, soczystej polędwiczki wieprzowej z intensywnym, słodko-pikantnym sosem na bazie miodu i musztardy. To idealny komfortowy posiłek, gdy potrzebujesz czegoś specjalnego na kolację. Wykwintne, ale łatwe do przyrządzenia, polędwiczki nabierają niezwykłego smaku dzięki marynacie z musztardy i miodu. Są one później obsmażane do złotego koloru i podawane w sosie miodowo-musztardowym, który doda danie wyjątkowej głębi. Ta przepis na polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Polędwiczka miodowo-musztardowa – jak zrobić?

  1. Polędwiczkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Każdy plasterek ugnieść dłońmi, posypać solą i pieprzem.
  2. Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać miód, musztardę, oliwę, tymianek, paprykę, oregano i zalać plastry polędwiczki. Odstawić w chłodne miejsce na około 1h.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z obu stron na złoty kolor.
  4. Pod koniec zalać resztą marynaty i chwilę podsmażyć.

Polędwiczka miodowo-musztardowa – dodatkowe informacje

Aby polędwiczka w sosie miodowo-musztardowym była soczysta, smażymy ją krótko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwica z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami
Następny przepis: Polędwiczka owinięta boczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode