Polędwiczka faszerowana cukinią, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Polędwiczka faszerowana cukinią, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Czas na wyjątkowo elegancką propozycję na obiad lub kolację – Polędwiczki faszerowane cukinią, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. To wyszukane danie łączy w sobie bogactwo smaków, które z całą pewnością przypadną do gustu miłośnikom kuchni fine dining. Lekka, acz wyrazista polędwiczka doskonale harmonizuje z pikantnym serem pleśniowym i intensywnym smakiem suszonych pomidorów. Cukinia natomiast nadaje potrawie świeżości i kontrastuje z pozostałymi składnikami. Oto przepis idealny dla tych, którzy cenią sobie nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane dania.

Składniki:

  • 1 kawałek polędwicy wieprzowej
  • 40 ml czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz, sól
  • olej, masło
  • 2 suszone pomidorki
  • 10 plastry cukinii
  • 50 g sera pleśniowego

Polędwiczka faszerowana cukinią, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami – jak zrobić?

  1. Wino, 40 ml oleju, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, tymianek połączyć razem. Mięso natrzeć solą i marynatą. Pozostawić na kilka godzin. Pomidorki i ser pokroić. Cukinię wraz ze skórką oprószyć solą i pieprzem. Pokroić w plasterki i potem w paseczki. Grillować na patelni na łyżeczce oleju przez kilka minut z dwóch stron. Ostudzić. Wyciągnąć mięso z lodówki. Po długości po środku zrobić dziurę do nadziewania. Końcem łyżki drewnianej. Nadziewać cukinią, pomidorami i serem. Wszytko na przemian do końca mięsa. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwicę na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia i piec 20-25 min.

Porady – dodatkowe informacje

Składniki:
mała połówka kapusty
1-2 duże marchewki
pół cebuli, lub kawałek pora
połowa papryki czerwonej
jabłko
Sos:
łyżka musztardy
łyżka octu winnego białego
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
sól, pieprz, koperek,
miód do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce. Posolić. Po ok pół godz lub więcej kapustę łączymy z sosem i jabłkiem. Odstawiamy na pewien czas aby składniki się połączyły z sosem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwiczka owinięta boczkiem.
Następny przepis: Polędwiczka z pieczarkami w cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode