Polędwica z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami

Polędwica z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami

„Polędwica z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami” to wyrafinowany przepis, który zachwyci miłośników wykwintnej kuchni. Combines oferuje znakomite połączenie chudego mięsa tuńczyka, delikatnych ziemniaków i intensywnego smaku dwóch rodzajów sosów. To danie nie tylko jest prawdziwym rarytasem, ale także zdrowym posiłkiem dzięki wysokiej zawartości białka i Omega-3. Unikalność tego przepisu na polędwicę z tuńczyka tkwi w prostocie składników, które wspólnie tworzą niesamowite doznania kulinarne. Doskonałe zarówno na codzienne obiady, jak i szczególne okazje. Krótko mówiąc, polędwica z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami to uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 2 porcje polędwicy z tuńczyka (250 g)
  • 4 ziemniaki z czerwoną skórką
  • 3 łodygi selera naciowego
  • gruby plaster boczku wędzonego
  • papryka czerwona
  • papryczka chilli
  • 100 ml śmietanki 30%
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, rozmaryn, szałwia
  • sos: 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, łyżeczka sos sojowy, łyżeczka sosu rybnego, łyżka octu winnego (czosnek pokroić w plasterki i zalać oliwą, sosem sojowym, sosem rybnym, octem winnym, szczyptą soli i odstawić na czas przygotowania potrawy)

Przepis na polędwicę z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami – jak zrobić?

  1. Polędwicę z tuńczyka obsmażyć na oliwie z obu stron.
    Ziemniaki wyszorować i pokroić w grube plastry, gotować ok. 8 minut i odcedzić, smażyć na złoty kolor w oliwie i maśle z obu stron z dodatkiem soli, pieprzu, rozmarynu i szałwii.
    Zrobić sos selerowy: pokroić boczek w kostkę i smażyć na patelni tak, aby wytopił się tłuszcz, ściągnąć jego nadmiar. Dodać pokrojony w kostkę seler, podlać wodą i dusić do miękkości, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, dusić. Można dodać papryczkę chili (jak ktoś woli ostrzejszy sos w smaku).
    Gdy seler i papryka zmięknie wlać śmietankę z mąką (mąkę uprzednio wymieszać w małej ilości wody, aby nie powstały grudki). Zamieszać i zagotować.
    Na talerzu ułożyć potrawkę selerową, na nią tuńczyka i obłożyć całość ziemniaczkami pieczonymi. Polać rybę wcześniej przygotowanym sosem, pozbywając się czosnku.

Polędwica z tuńczyka – dodatkowe informacje

Jeśli została nam ryba ze świąt, możemy zrobić z niej właśnie takie danie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Polędwica z dorsza w panierce
Następny przepis: Polędwiczka miodowo-musztardowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode