Polędwica z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami
„Polędwica z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami” to wyrafinowany przepis, który zachwyci miłośników wykwintnej kuchni. Combines oferuje znakomite połączenie chudego mięsa tuńczyka, delikatnych ziemniaków i intensywnego smaku dwóch rodzajów sosów. To danie nie tylko jest prawdziwym rarytasem, ale także zdrowym posiłkiem dzięki wysokiej zawartości białka i Omega-3. Unikalność tego przepisu na polędwicę z tuńczyka tkwi w prostocie składników, które wspólnie tworzą niesamowite doznania kulinarne. Doskonałe zarówno na codzienne obiady, jak i szczególne okazje. Krótko mówiąc, polędwica z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami to uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 2 porcje polędwicy z tuńczyka (250 g)
- 4 ziemniaki z czerwoną skórką
- 3 łodygi selera naciowego
- gruby plaster boczku wędzonego
- papryka czerwona
- papryczka chilli
- 100 ml śmietanki 30%
- łyżka mąki
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, rozmaryn, szałwia
- sos: 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, łyżeczka sos sojowy, łyżeczka sosu rybnego, łyżka octu winnego (czosnek pokroić w plasterki i zalać oliwą, sosem sojowym, sosem rybnym, octem winnym, szczyptą soli i odstawić na czas przygotowania potrawy)
Przepis na polędwicę z tuńczyka z dwoma sosami i ziemniaczkami – jak zrobić?
-
Polędwicę z tuńczyka obsmażyć na oliwie z obu stron.
Ziemniaki wyszorować i pokroić w grube plastry, gotować ok. 8 minut i odcedzić, smażyć na złoty kolor w oliwie i maśle z obu stron z dodatkiem soli, pieprzu, rozmarynu i szałwii.
Zrobić sos selerowy: pokroić boczek w kostkę i smażyć na patelni tak, aby wytopił się tłuszcz, ściągnąć jego nadmiar. Dodać pokrojony w kostkę seler, podlać wodą i dusić do miękkości, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, dusić. Można dodać papryczkę chili (jak ktoś woli ostrzejszy sos w smaku).
Gdy seler i papryka zmięknie wlać śmietankę z mąką (mąkę uprzednio wymieszać w małej ilości wody, aby nie powstały grudki). Zamieszać i zagotować.
Na talerzu ułożyć potrawkę selerową, na nią tuńczyka i obłożyć całość ziemniaczkami pieczonymi. Polać rybę wcześniej przygotowanym sosem, pozbywając się czosnku.
Polędwica z tuńczyka – dodatkowe informacje
Jeśli została nam ryba ze świąt, możemy zrobić z niej właśnie takie danie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polędwica z dorsza w panierce
Następny przepis: Polędwiczka miodowo-musztardowa