Polędwica gotowana na parze
Polędwica gotowana na parze to wykwintne danie, które zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników kuchni domowej. To delikatna i soczysta polędwica, pieczona na parze, która pozwala na zachowanie pełni smaku oraz bogatego aromatu mięsa. To danie możemy przyrządzić zarówno z polędwicy wołowej jak i wieprzowej. Delikatność i kremowość polędwicy doskonale łączą się z różnymi dodatkami, dostosowując się do różnych gusta. Ten przepis skupia się na najprostszym i najsmaczniejszym sposobie przygotowania polędwicy na parze, a efektem końcowym jest danie, które z pewnością zachwyci wasze podniebienie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok. 500 g polędwicy wieprzowej
- 2 listki laurowe
- Marynata
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki majeranku
Polędwica gotowana na parze – jak zrobić?
- W miseczce mieszamy oliwę z musztardą dijon. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sól i całość dokładnie mieszamy. Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy.
- Nacieramy z każdej strony przygotowaną marynatą, a następnie obtaczamy w majeranku. Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 24 godziny.
- Po tym czasie, polędwicę krótko obsmażamy na patelni z każdej strony, by tylko zamknąć pory. Następnie przenosimy ją do parowaru lub specjalnego garnka z możliwością gotowania na parze. Na dnie układamy listki laurowe. Przykrywamy i gotujemy przez około 60-70 min.
- Podajemy na ciepło lub studzimy i wkładamy do lodówki.
- Przed podaniem kroimy w plasterki.
Polędwica gotowana na parze – dodatkowe informacje
Podczas gotowania polędwicy na parze, ważne jest regularne sprawdzanie czy woda nie wyparowała całkowicie. W przypadku konieczności, należy dolewać odpowiednią ilość wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pokusa Pameli - sernik przekładany
Następny przepis: Polędwica wieprzowa pieczona w rękawie z papryką i pieczarkami