Polędwica gotowana na parze

Polędwica gotowana na parze

Polędwica gotowana na parze to wykwintne danie, które zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników kuchni domowej. To delikatna i soczysta polędwica, pieczona na parze, która pozwala na zachowanie pełni smaku oraz bogatego aromatu mięsa. To danie możemy przyrządzić zarówno z polędwicy wołowej jak i wieprzowej. Delikatność i kremowość polędwicy doskonale łączą się z różnymi dodatkami, dostosowując się do różnych gusta. Ten przepis skupia się na najprostszym i najsmaczniejszym sposobie przygotowania polędwicy na parze, a efektem końcowym jest danie, które z pewnością zachwyci wasze podniebienie.

Składniki:

  • ok. 500 g polędwicy wieprzowej
  • 2 listki laurowe
  • Marynata
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki majeranku

Polędwica gotowana na parze – jak zrobić?

  1. W miseczce mieszamy oliwę z musztardą dijon. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sól i całość dokładnie mieszamy. Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy.
  2. Nacieramy z każdej strony przygotowaną marynatą, a następnie obtaczamy w majeranku. Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 24 godziny.
  3. Po tym czasie, polędwicę krótko obsmażamy na patelni z każdej strony, by tylko zamknąć pory. Następnie przenosimy ją do parowaru lub specjalnego garnka z możliwością gotowania na parze. Na dnie układamy listki laurowe. Przykrywamy i gotujemy przez około 60-70 min.
  4. Podajemy na ciepło lub studzimy i wkładamy do lodówki.
  5. Przed podaniem kroimy w plasterki.

Polędwica gotowana na parze – dodatkowe informacje

Podczas gotowania polędwicy na parze, ważne jest regularne sprawdzanie czy woda nie wyparowała całkowicie. W przypadku konieczności, należy dolewać odpowiednią ilość wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pokusa Pameli - sernik przekładany
Następny przepis: Polędwica wieprzowa pieczona w rękawie z papryką i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode