Podstawowy krem do tortów
Kto z nas nie kocha wykwintnych tortów, pełnych rozkosznych warstw ciasta przełożonych kuszącym kremem? Bez względu na to, czy tworzysz tort na urodziny, ślub czy po prostu na niedzielny deser, ten podstawowy krem do tortów jest tym, czego potrzebujesz. To doskonały przepis na uniwersalny krem, który zaspokoi różnorodne gusta i wspaniale uzupełni każde ciasto. Delikatna i puszysta konsystencja kremu doskonale komponuje się z kakaowym lub waniliowym biszkoptem. Ta receptura to esencja wszystkich mas do tortów przepisów – prosta, ale jakże zasadnicza dla każdej domowej cukierniki. Dajemy Ci podstawy, a reszta zależy od Twojej kreatywności.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 litr mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 4 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki masła
- 2 kostki masła w temperaturze pokojowej
Podstawowy krem do tortów – jak zrobić?
- Odlać 1 szklankę mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W szklance mleka wymieszać budynie i mąkę, dodać to do gotującego się mleka, szybko mieszać aż zgęstnieje – gotować tak cały czas mieszając przez około 2 min. aż zrobi się budyń. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń ucierać na puszysty krem. Gotową masą przekładać biszkopty, babki lub inne ciasta.
Słowa kluczowe: masy do tortów przepisy, krem do tortu przepis podstawowy
Podstawowy krem do tortów – dodatkowe informacje
Żeby uzyskać jakiś inny smak kremu np. pomarańczowy lub migdałowy do ucieranego masła można dodać olejek zapachowy pomarańczowy czy też migdałowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Podpłomyki z warzywami
Następny przepis: Podudzie z kurczaka ze śliwkami