Podkarpackie hreczanyki po mojemu
Podkarpackie hreczanyki po mojemu to przepis, który czerpie z tradycji kuchni regionalnej i domowej, stawiając na proste, sprawdzone składniki oraz autentyczność smaku. Ta odmiana popularnej potrawy to danie, które zapewni sytość, a jednocześnie będzie ciekawym dodatkiem do codziennego jadłospisu. Tradycyjne hreczanyki, choć prostym daniem, są pełne smaku i wartości odżywczych. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Spróbowałeś już Podkarpackie hreczanyki po mojemu? Jeżeli nie, to ten przepis będzie świetnym punktem startowym do odkrywania smaków regionalnej kuchni. Już sama nazwa – hreczanyki – budzi zainteresowanie i zachęca do gotowania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na 10 kotlecików:
- 30 dkg mięsa mielonego z szynki
- 1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do obtaczania
Podkarpackie hreczanyki po mojemu – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy woreczek kaszy gryczanej i gotujemy ok 10 minut na al dente. Odcedzamy, wysypujemy z woreczka i pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie dodajemy mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Podkarpackie hreczanyki – dodatkowe informacje
Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Podgrzybki marynowane pasteryzowane w piekarniku
Następny przepis: Podgrzybki marynowane