Podgrzybek ze śliwką i habanero

Podgrzybek ze śliwką i habanero

Szukasz nietuzinkowego przepisu na urozmaicenie jesiennych, lub zimowych posiłków? Proponujemy kompozycję o dziwnie brzmiącej nazwie, która zdziwi zarówno Twoje zmysły, jak i podniebienie. Podgrzybek ze śliwką i habanero to eksplozja smaku, która umili Ci wieczór. Ten przepis zaskoczy Cię swoją oryginalnością i złożonością smaków, które idealnie się ze sobą łączą. Grzybobranie nigdy nie było tak ekscytujące! Przygotuj się na zabawę z aromatami, smakami i teksturami, które ożywiają tego podgrzybka w najbardziej niespodziewany sposób. Na pewno pokochasz tę kombinację smaków i składników!

Składniki:

  • 1 kilogram podgrzybków
  • 1 papryczka habanero
  • 300 gramów śliwek
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia – około 6 łyżek
  • sól, pieprz do smaku

Podgrzybek ze śliwką i habanero – jak zrobić?

  1. Śliwki płucze w zimnej wodzie i odstawia się do odcieknięcia.
  2. W czasie gdy śliwki odciekają, kroi się habanero i cebulę. Pokrojoną cebulę wraz z papryczką smaży się na oleju do miękkości.
  3. Podczas smażenia cebuli, kroi się podgrzybki na mniejsze kawałki. Pokrojone grzyby dodaje się do cebuli.
  4. Do grzybów duszących się z cebulą i habanero, dodaje się odrobinę soli i śliwki, dusi przez około 20 min.
  5. Gdy sos zgęstniał, doprawia się do smaku solą i pieprzem. Gorący sos przelewa się do słoiczków.

Podgrzybek ze śliwką i habanero – dodatkowe informacje

*zamiast papryczki habanero można użyć innej dostępnej pikantnej papryczki np. chili

*jeżeli w smaku dla kogoś okaże się zbyt pikantne, można złagodzić smak dodając 2-3 łyżki powideł śliwkowych


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pocałunek Murzyna - ciasto
Następny przepis: pocałunek murzyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode