Podgrzybek ze śliwką i habanero
Szukasz nietuzinkowego przepisu na urozmaicenie jesiennych, lub zimowych posiłków? Proponujemy kompozycję o dziwnie brzmiącej nazwie, która zdziwi zarówno Twoje zmysły, jak i podniebienie. Podgrzybek ze śliwką i habanero to eksplozja smaku, która umili Ci wieczór. Ten przepis zaskoczy Cię swoją oryginalnością i złożonością smaków, które idealnie się ze sobą łączą. Grzybobranie nigdy nie było tak ekscytujące! Przygotuj się na zabawę z aromatami, smakami i teksturami, które ożywiają tego podgrzybka w najbardziej niespodziewany sposób. Na pewno pokochasz tę kombinację smaków i składników!
admin
Składniki:
- 1 kilogram podgrzybków
- 1 papryczka habanero
- 300 gramów śliwek
- 1 duża cebula
- olej do smażenia – około 6 łyżek
- sól, pieprz do smaku
Podgrzybek ze śliwką i habanero – jak zrobić?
- Śliwki płucze w zimnej wodzie i odstawia się do odcieknięcia.
- W czasie gdy śliwki odciekają, kroi się habanero i cebulę. Pokrojoną cebulę wraz z papryczką smaży się na oleju do miękkości.
- Podczas smażenia cebuli, kroi się podgrzybki na mniejsze kawałki. Pokrojone grzyby dodaje się do cebuli.
- Do grzybów duszących się z cebulą i habanero, dodaje się odrobinę soli i śliwki, dusi przez około 20 min.
- Gdy sos zgęstniał, doprawia się do smaku solą i pieprzem. Gorący sos przelewa się do słoiczków.
Podgrzybek ze śliwką i habanero – dodatkowe informacje
*zamiast papryczki habanero można użyć innej dostępnej pikantnej papryczki np. chili
*jeżeli w smaku dla kogoś okaże się zbyt pikantne, można złagodzić smak dodając 2-3 łyżki powideł śliwkowych
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pocałunek Murzyna - ciasto
Następny przepis: pocałunek murzyna