pocałunek murzyna

pocałunek murzyna

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich nietypowym daniem na deser? „Pocałunek murzyna” to ciekawa propozycja, która z pewnością przyciągnie uwagę każdego łasucha. To delikatne ciasto o niepowtarzalnym smaku i ciekawej nazwie. O słowiańskie korzenie tego deseru zahacza często zabarwiona folklorem, lecz jak wiadomo, głównym bohaterem czekoladowych wypieków jest kakao, stąd wiele osób uważa, że nazwa zapożyczona jest od nazewnictwa kulinarnego z innych krajów. Niezależnie od pochodzenia nazwy, warto spróbować tego ciasta przede wszystkim dla jego smaku.

Składniki:

  • Ciasto:
  • – 1 szklanka mąki
  • – 1 szklanka cukru
  • – 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • – 1 jajko
  • – 1 łyżeczka sody
  • – 1 łyżka octu
  • + dodatkowo:
  • – na I warstwę 2 łyżki kakao
  • – na II warstwę 2 łyżki maku
  • – na III warstwę bakalie (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy)
  • Krem:
  • – 2 jajka
  • – 3/4 szklanki cukru
  • – 1 kostka masła
  • – 1 i 1/2 łyżki mąki
  • – 1 szklanka mleka
  • – aromat waniliowy lub śmietankowy

Pocałunek murzyna – jak zrobić?

  1. 1.
    ciasto:
    Jajko utrzeć z cukrem, dodawać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą i ocet. Każdą warstwę przygotować tak samo, dodając dodatek. Upiec najlepiej na zsuwanej blaszce. (ciasto na pewno się z niej nie zleje, a łatwiej będzie zsunąć ciasto)
  2. 2.
    Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, cienką strużką wlewać ciepłe mleko (nie gorące). Ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć, dodawać stopniowo wystudzoną masę oraz aromat. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności kakaowy-makowy-bakaliowy. Wierzch ciasta można oblać polewą.

porady – dodatkowe informacje

Najlepiej się kroi kiedy poleży jeden dzień


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Podgrzybek ze śliwką i habanero
Następny przepis: Podgrzybki marynowane pasteryzowane w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode