pocałunek murzyna
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich nietypowym daniem na deser? „Pocałunek murzyna” to ciekawa propozycja, która z pewnością przyciągnie uwagę każdego łasucha. To delikatne ciasto o niepowtarzalnym smaku i ciekawej nazwie. O słowiańskie korzenie tego deseru zahacza często zabarwiona folklorem, lecz jak wiadomo, głównym bohaterem czekoladowych wypieków jest kakao, stąd wiele osób uważa, że nazwa zapożyczona jest od nazewnictwa kulinarnego z innych krajów. Niezależnie od pochodzenia nazwy, warto spróbować tego ciasta przede wszystkim dla jego smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- – 1 szklanka mąki
- – 1 szklanka cukru
- – 1 szklanka kwaśnej śmietany
- – 1 jajko
- – 1 łyżeczka sody
- – 1 łyżka octu
- + dodatkowo:
- – na I warstwę 2 łyżki kakao
- – na II warstwę 2 łyżki maku
- – na III warstwę bakalie (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy)
- Krem:
- – 2 jajka
- – 3/4 szklanki cukru
- – 1 kostka masła
- – 1 i 1/2 łyżki mąki
- – 1 szklanka mleka
- – aromat waniliowy lub śmietankowy
Pocałunek murzyna – jak zrobić?
-
1.
ciasto:
Jajko utrzeć z cukrem, dodawać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą i ocet. Każdą warstwę przygotować tak samo, dodając dodatek. Upiec najlepiej na zsuwanej blaszce. (ciasto na pewno się z niej nie zleje, a łatwiej będzie zsunąć ciasto) -
2.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, cienką strużką wlewać ciepłe mleko (nie gorące). Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć, dodawać stopniowo wystudzoną masę oraz aromat. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności kakaowy-makowy-bakaliowy. Wierzch ciasta można oblać polewą.
porady – dodatkowe informacje
Najlepiej się kroi kiedy poleży jeden dzień
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Podgrzybek ze śliwką i habanero
Następny przepis: Podgrzybki marynowane pasteryzowane w piekarniku