pleśniak z brzoskwiniami -czyli oszukany sernik
Pleśniak z brzoskwiniami to wyjątkowy przepis na słodki deser, który zaskakuje swoim smakiem i niebanalnym wyglądem. Ten ciasto to niezwykły miks twarożku, pleśniowego sera i brzoskwiń, co daje ciekawą kombinację smaku. Sprytna alternatywa dla klasycznego sernika, pleśniak z brzoskwiniami to połączenie świeżości i słodkości owoców z nutą wytrawności pleśniowego sera. Pozwól sobie na odrobinę eksperymentów w kuchni i spróbuj tego wyjątkowego połączenia smaków. Pleśniak z brzoskwiniami to propozycja dla tych, którzy nie boją się łączyć różnych smaków w jednym deserze. Zwłaszcza dla fanów pleśniowych serów, ten przepis na pewno okaże się gratką.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Przepis na blaszkę o wymiarach 24×32 cm
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kostka masła 25 dkg
- Masa:
- 5 białek
- 1/2 litra śmietany kwaśnej 18%
- 1/2 litra jogurtu greckiego
- Szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- Puszka brzoskwiń
- Olej i bułka tarta do wysmarowania formy
Pleśniak z brzoskwiniami – czyli oszukany sernik – jak zrobić?
- Piekarnik nastawić na 180 *C. Ciasto: wszystkie składniki dokładnie połączyć! Blaszkę wysmarować olejem i posypać dokładnie bułka tartą. 1/2 ciasta wyłożyć na spód blaszki. Druga połowę włożyć do zamrażalnika. Białka i cukier ubić na sztywną pianę, dodać śmietanę i jogurt grecki, wsypać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać! Masę wylać na ciasto, ułożyć odsączone pokrojone w ósemki brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą połowę ciasta. Piec przez ok 50 min. Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze nie całkiem ostudzone!
pleśniak z brzoskwiniami – dodatkowe informacje
Porady: brzoskwinie można zastąpić np. śliwkami lub malinami!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Płaty śledziowe w panierce
Następny przepis: Pleśniak z jabłkami