pleśniak z brzoskwiniami -czyli oszukany sernik

pleśniak z brzoskwiniami -czyli oszukany sernik

Pleśniak z brzoskwiniami to wyjątkowy przepis na słodki deser, który zaskakuje swoim smakiem i niebanalnym wyglądem. Ten ciasto to niezwykły miks twarożku, pleśniowego sera i brzoskwiń, co daje ciekawą kombinację smaku. Sprytna alternatywa dla klasycznego sernika, pleśniak z brzoskwiniami to połączenie świeżości i słodkości owoców z nutą wytrawności pleśniowego sera. Pozwól sobie na odrobinę eksperymentów w kuchni i spróbuj tego wyjątkowego połączenia smaków. Pleśniak z brzoskwiniami to propozycja dla tych, którzy nie boją się łączyć różnych smaków w jednym deserze. Zwłaszcza dla fanów pleśniowych serów, ten przepis na pewno okaże się gratką.

Składniki:

  • Przepis na blaszkę o wymiarach 24×32 cm
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kostka masła 25 dkg
  • Masa:
  • 5 białek
  • 1/2 litra śmietany kwaśnej 18%
  • 1/2 litra jogurtu greckiego
  • Szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • Puszka brzoskwiń
  • Olej i bułka tarta do wysmarowania formy

Pleśniak z brzoskwiniami – czyli oszukany sernik – jak zrobić?

  1. Piekarnik nastawić na 180 *C. Ciasto: wszystkie składniki dokładnie połączyć! Blaszkę wysmarować olejem i posypać dokładnie bułka tartą. 1/2 ciasta wyłożyć na spód blaszki. Druga połowę włożyć do zamrażalnika. Białka i cukier ubić na sztywną pianę, dodać śmietanę i jogurt grecki, wsypać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać! Masę wylać na ciasto, ułożyć odsączone pokrojone w ósemki brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą połowę ciasta. Piec przez ok 50 min. Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze nie całkiem ostudzone!

pleśniak z brzoskwiniami – dodatkowe informacje

Porady: brzoskwinie można zastąpić np. śliwkami lub malinami!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Płaty śledziowe w panierce
Następny przepis: Pleśniak z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode