Płaty śledziowe w panierce

Płaty śledziowe w panierce

Zapraszam na niepowtarzalny przepis kulinarny, który zdobi stoły w czasie wigilijnego wieczoru. Płaty śledziowe w panierce to przysmak, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. To wykwintne danie łączy w sobie smak morza ze sferą tradycyjnych, świątecznych dań. Kremowy smak śledzia idealnie komponuje się tutaj z chrupiącą panierką. Aromat zachęca do długich, zimowych wieczorów przy biesiadnym stole. To danie łączy w sobie prostotę przygotowania i niezapomniane walory smakowe. Spróbuj tej wersji płatów śledziowych i odkryj na nowo to popularne danie. Przyjemność z gotowania i jedzenia gwarantowana!

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych solonych
  • 3 jajka
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej lub oliwa

Płaty śledziowe w panierce – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe moczymy kilka minut w wodzie. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w mące, moczymy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju lub oliwie.

Płaty śledziowe w panierce – dodatkowe informacje

Śledzie mogą być podane z ziemniakami i surówką jako postne danie obiadowe lub na zimno jako przekąska. Moczymy je dość krótko a przed smażeniem nie solimy. Możemy pominąć bułkę tartą w panierce i usmażyć w samym jajku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PŁATOWIEC
Następny przepis: Pleśniak - skubaniec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode