Pleśniak – skubaniec
Pleśniak, znany również jako skubaniec, to pyszny, tradycyjny deser pochodzący z południa Polski. Wyróżnia się swoim intensywnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem dzięki obłożeniu wilgotnym ciastem drożdżowym owoców i orzechów. Składniki, z jakich jest przygotowywany, to idealne połączenie słodko-kwaśnych jabłek z chrupiącymi orzechami, doprawiony szczyptą cynamonu. Ten łatwy do zrobienia przepis cieszy się dużą popularnością i jest idealny na każdą okazję. Tradycyjny pleśniak to prawdziwa uczta dla podniebienia, która z łatwością przekonuje do siebie swoim bogatym smakiem i apetycznym wyglądem. To doskonała propozycja dla każdego, kto ceni sobie klasyczne polskie wypieki.
admin
Składniki:
- 230g masła
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1.5 łyżki kakao
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- słoik kwaśnego dżemu albo świeże owoce (u mnie powidła śliwkowe)
Pleśniak – skubaniec – jak zrobić?
-
1.
Masło zagniatamy z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masy dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej esencję waniliową i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. -
2.
Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz skrobię. -
3.
Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, trzemy na tarce 1 część białego ciasta, smarujemy ją powidłami, na wierzch trzemy ciemne ciasto, nakładamy bezę i kruszymy ostatnią część jasnego ciasta z esencją waniliową. Zapiekamy ok. 30-40 minut w 180 stopniach (aż masa się zarumieni).
Pleśniak – skubaniec – dodatkowe informacje
Uwaga: Moje powidła śliwkowe były kwaśno- słodkie, dlatego też do ciasta nie dodałam ani grama cukru, był on tylko w bezie (która była baardzo słodka).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Płaty śledziowe w panierce
Następny przepis: Pleśniak z jabłkami