Pleśniak - skubaniec

Pleśniak – skubaniec

Pleśniak, znany również jako skubaniec, to pyszny, tradycyjny deser pochodzący z południa Polski. Wyróżnia się swoim intensywnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem dzięki obłożeniu wilgotnym ciastem drożdżowym owoców i orzechów. Składniki, z jakich jest przygotowywany, to idealne połączenie słodko-kwaśnych jabłek z chrupiącymi orzechami, doprawiony szczyptą cynamonu. Ten łatwy do zrobienia przepis cieszy się dużą popularnością i jest idealny na każdą okazję. Tradycyjny pleśniak to prawdziwa uczta dla podniebienia, która z łatwością przekonuje do siebie swoim bogatym smakiem i apetycznym wyglądem. To doskonała propozycja dla każdego, kto ceni sobie klasyczne polskie wypieki.

Składniki:

  • 230g masła
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżki kakao
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • słoik kwaśnego dżemu albo świeże owoce (u mnie powidła śliwkowe)

Pleśniak – skubaniec – jak zrobić?

  1. 1.
    Masło zagniatamy z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masy dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej esencję waniliową i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. 2.
    Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz skrobię.
  3. 3.
    Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, trzemy na tarce 1 część białego ciasta, smarujemy ją powidłami, na wierzch trzemy ciemne ciasto, nakładamy bezę i kruszymy ostatnią część jasnego ciasta z esencją waniliową. Zapiekamy ok. 30-40 minut w 180 stopniach (aż masa się zarumieni).

Pleśniak – skubaniec – dodatkowe informacje

Uwaga: Moje powidła śliwkowe były kwaśno- słodkie, dlatego też do ciasta nie dodałam ani grama cukru, był on tylko w bezie (która była baardzo słodka).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Płaty śledziowe w panierce
Następny przepis: Pleśniak z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode