Placuszki z serkiem wiejskim i rodzynkami

Placuszki z serkiem wiejskim i rodzynkami

Zapraszamy do zapoznania się z naszym smakowitym przepisem na placuszki z serkiem wiejskim i rodzynkami! Połączenie miękkiego i lekkiego jak chmurka serka z cukrem waniliowym, delikatnymi jajkami i nutą cytryny zamieniają się w idealnie puszyste placki. Dodatek słodkich rodzynek daje nietypowy, ale niezwykle satysfakcjonujący smak. Te placki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Idealne na śniadanie lub jako lekki i niebanalny deser. Od teraz placuszki z serkiem wiejskim mogą stać się Twoją codzienną rozkoszą!

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 serek wiejski 200 g
  • 2 łyżki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Garść rodzynek
  • Olej

Placuszki z serkiem wiejskim i rodzynkami – jak zrobić?

  1. Do miski wbij jajko dodaj cukier i cukier waniliowy, ubij na puszystą masę, dodaj serek wiejski oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj rodzynki i odstaw na 5 minut. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj małe porcję ciasta i smaż na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Wyjmij na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Placuszki z serkiem wiejskim i rodzynkami – dodatkowe informacje

Placuszki posyp cukrem pudrem, możesz podawać je z ulubionymi dodatkami np. dżemem, bitą śmietaną lub sosem czekoladowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki z Puree Ziemniaczanego z Serem i Szczypiorkiem
Następny przepis: Placuszki ze szpinakiem i ricottą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode