Placuszki z serkiem wiejskim i rodzynkami
Zapraszamy do zapoznania się z naszym smakowitym przepisem na placuszki z serkiem wiejskim i rodzynkami! Połączenie miękkiego i lekkiego jak chmurka serka z cukrem waniliowym, delikatnymi jajkami i nutą cytryny zamieniają się w idealnie puszyste placki. Dodatek słodkich rodzynek daje nietypowy, ale niezwykle satysfakcjonujący smak. Te placki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Idealne na śniadanie lub jako lekki i niebanalny deser. Od teraz placuszki z serkiem wiejskim mogą stać się Twoją codzienną rozkoszą!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 1 serek wiejski 200 g
- 2 łyżki cukru
- Cukier waniliowy
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Garść rodzynek
- Olej
Placuszki z serkiem wiejskim i rodzynkami – jak zrobić?
- Do miski wbij jajko dodaj cukier i cukier waniliowy, ubij na puszystą masę, dodaj serek wiejski oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj rodzynki i odstaw na 5 minut. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj małe porcję ciasta i smaż na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Wyjmij na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placuszki z serkiem wiejskim i rodzynkami – dodatkowe informacje
Placuszki posyp cukrem pudrem, możesz podawać je z ulubionymi dodatkami np. dżemem, bitą śmietaną lub sosem czekoladowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki z Puree Ziemniaczanego z Serem i Szczypiorkiem
Następny przepis: Placuszki ze szpinakiem i ricottą