Placuszki z Puree Ziemniaczanego z Serem i Szczypiorkiem

Placuszki z Puree Ziemniaczanego z Serem i Szczypiorkiem

Przedstawiamy przepis na placuszki z puree ziemniaczanego z serem i szczypiorkiem. Ten urokliwy przepis to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałości ziemniaczanego puree. Przygotowujemy smaczne i delikatne placki, które są chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Wzbogacone są o ser, co dodaje im niebanalnego smaku, a szczypiorek wprowadza aromat i lekkości. Idealne na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Będą również doskonałym dodatkiem do zup. Łatwe w wykonaniu i wyjątkowo smaczne. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się prawdziwie domowym smakiem! Przepis ten jest niezwykle praktyczny i uniwersalny.

Składniki:

  • 400 gram puree ziemniaczanego
  • 200 gram sera żółtego
  • 2 garście posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko rozmiar L
  • około pół szklanki mąki pszennej + mąka do panierki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Placuszki z puree ziemniaczanego z serem i szczypiorkiem – jak zrobić?

  1. Ziemniaki oskrobać,umyć i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków, odstawić do przestygnięcia. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do letniego puree wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wrzucamy starty ser, posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
  2. Całość dokładnie mieszamy, następnie kulamy w rękach kulki nie za duże, spłaszczamy i obtaczamy w mące z obu stron, smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju.
  3. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, następnie na talerz.

Porady – dodatkowe informacje

Podawać posypane szczypiorkiem z kwaśną śmietaną lub z sosem czosnkowym i ulubioną surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki z łososia
Następny przepis: Placuszki z serkiem wiejskim i rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode