Placuszki z Puree Ziemniaczanego z Serem i Szczypiorkiem
Przedstawiamy przepis na placuszki z puree ziemniaczanego z serem i szczypiorkiem. Ten urokliwy przepis to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałości ziemniaczanego puree. Przygotowujemy smaczne i delikatne placki, które są chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Wzbogacone są o ser, co dodaje im niebanalnego smaku, a szczypiorek wprowadza aromat i lekkości. Idealne na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Będą również doskonałym dodatkiem do zup. Łatwe w wykonaniu i wyjątkowo smaczne. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się prawdziwie domowym smakiem! Przepis ten jest niezwykle praktyczny i uniwersalny.
admin
Składniki:
- 400 gram puree ziemniaczanego
- 200 gram sera żółtego
- 2 garście posiekanego szczypiorku
- 1 jajko rozmiar L
- około pół szklanki mąki pszennej + mąka do panierki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Placuszki z puree ziemniaczanego z serem i szczypiorkiem – jak zrobić?
- Ziemniaki oskrobać,umyć i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków, odstawić do przestygnięcia. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do letniego puree wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wrzucamy starty ser, posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
- Całość dokładnie mieszamy, następnie kulamy w rękach kulki nie za duże, spłaszczamy i obtaczamy w mące z obu stron, smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju.
- Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, następnie na talerz.
Porady – dodatkowe informacje
Podawać posypane szczypiorkiem z kwaśną śmietaną lub z sosem czosnkowym i ulubioną surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki z łososia
Następny przepis: Placuszki z serkiem wiejskim i rodzynkami