Placuszki z łososia
Cieszmy się szybką, zdrową i sycącą kolacją, która zadowoli każdego wielbiciela owoców morza. Placuszki z łososia to danie, które jednocześnie jest proste w wykonaniu, a jedynie próba podkreśli jego wyjątkowy smak. Delikatny łosoś, podany w postaci smażonych placuszków, stanowi idealną propozycję na lekki posiłek. Bez względu na to, czy chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnym daniem, czy szukasz inspiracji na zdrową kolację dla swojej rodziny, te aromatyczne placuszki z łososia będą strzałem w dziesiątkę. Wykorzystaj ten przepis, aby przekonać się, jak smakuje połączenie prostej kulinarnej magii z najwyższą jakością składników.
admin
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 360 g (2x180g) łososia w sosie własnym (w puszce)
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- otarta skórka z połowy cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- jajko
- sól
- Panierka:
- 2 jajka
- ok. 100 g pokruszonej macy
- olej do smażenia
Placuszki z łososia – jak zrobić?
- Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Odlać wodę, dodać masło i dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Odstawić do ostygnięcia (żeby masa nie parzyła palców). W tym czasie pokruszyć macę do głębokiego talerza.
- Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Odlać wodę, dodać masło i dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Odstawić do ostygnięcia (żeby masa nie parzyła palców). W tym czasie pokruszyć macę do głębokiego talerza.
- Po wyjęciu placuszków z lodówki, należy w talerzu ubić jajko i delikatnie je posolić. Maczać placuszki w jajku a następnie w rozkruszonych macach. Smażyć na oleju aż będą zrumienione. Placuszki najlepiej podawać z ketchupem i ryżem oraz surówką, ale można je także jeść bez dodatków.
Placuszki z łososia – dodatkowe informacje
Macę można pokruszyć w blenderze lub też połamać – przełożyć do foliowego woreczka, zwinąć, przykryć ściereczkę i ugniatać np. dłońmi – pilnując by woreczek się nie podziurawił.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki z kluskowego ciasta
Następny przepis: Placuszki z Puree Ziemniaczanego z Serem i Szczypiorkiem