Placuszki z kluskowego ciasta
Placuszki z kluskowego ciasta to prawdziwa gratka dla miłośników nietypowych smaków. Na pierwszy rzut oka mogą wyglądać jak tradycyjne naleśniki, ale ich wyjątkowy smak zdradza inny charakter. Secret? Głównym składnikiem jest ciasto kluskowe, które nadaje im wyjątkowego, lekko gumowego smaku i tekstury. Nietypowość tego przepisu sprawia, że jest to świetna propozycja zarówno na szybki i prosty podwieczorek, jak i na odświętny deser. Tego typu placuszki można podawać na wiele sposobów, z dodatkiem ulubionych dodatków, takich jak owoce, czekolada, czy nawet ser. Czy jesteś gotowy na to kulinarne doświadczenie?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1. Ciasto kluskowe
- ziemniaki (kg ugotowane)
- mąka ziemniaczana 25 dag
- jajka- 2
- sól
- 2. Do smaku
- koperek
- czosnek granulowany
- żółty ser
- 3. Sałatka
- pomidory
- ogórki
- koper
- sól i pieprz do smaku i zioła
Placuszki z kluskowego ciasta – jak zrobić?
- Ciasto kluskowe
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, ostudzić dodać mąki, jaja, sól i szybko wyrobić ciasto. Jeżeli nie będzie się „kleić” można dodać jeszcze jedno jajko lub mąki. Do ciasta dodajemy wg uznania sera koperku lub czosnku. Ciasto wyrabiamy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju aż placuszki się zrumienią.
- Sałatka:
Pomidor i ogórek obieramy ze skórki kroimy w dość dużą kostkę siekamy koperek dodajemy sól pieprz i zioła do smaku wszystko razem mieszamy.
Placuszki z kluskowego ciasta – dodatkowe informacje
Jeśli mamy na niedzielny obiad kluski śląskie i zostało nam ciasto kluskowe, możemy je wykorzystać na poniedziałkowy obiad. Wystarczy przed robieniem placuszków wyciągnąć ciasto z lodówki i jeszcze raz je ugnieść.