PLACUSZKI Z CUKINI Z SEREM FETA
Miłośnicy warzyw i pysznego greckiego sera Feta z pewnością pokochają te placuszki z cukinii. Są pyszne, zdrowe, a przygotowanie ich jest niewiarygodnie proste. Idealna propozycja na letni, lekki obiad lub ciepłą kolację. Grubo starte cukinie łączymy z aromatycznym serem feta, jajkami, mąką oraz przyprawami, a następnie smażymy na złoty kolor: całość rozpływa się w ustach. Placki z cukinii i sera feta to świetne połączenie delikatnych smaków, które zadowoli każde podniebienie. Bez względu na to, czy jesteś wegetarianinem, czy po prostu szukasz nowych pomysłów na dania z cukinii, ten przepis jest dla Ciebie.
admin
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 120 g sera feta
- 3 łyżki drobno posiekanej natki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Placuszki z cukini z serem feta – jak zrobić?
- Cukinię obieram, myję, trę na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam na bok na ok 15 min aż cukinia puści sok. Po tym czasie cukinię dokładnie odcedzam, żeby była prawie sucha. Do cukini przekładam przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, jajko, mąkę i drobno pokruszoną fetę. Całość dokładnie łączę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli tak nie jest dodajemy jeszcze trochę mąki. (tu kwestia tego jak dokładnie odcedzimy cukinię z nadmiaru soku).
- Na patelni rozgrzewam olej (musi być na prawdę dobrze rozgrzany). Za pomocą łyżki kuchennej nabieram porcję ciasta i lekko przyciskam. Smażę na rumiano z obu stron. Placki przekładam na ręcznik papierowy i lekko przyciskam (tak by pozbyć się nadmiaru tłuszczu).
PLACUSZKI Z CUKINI Z SEREM FETA – dodatkowe informacje
Placki z cukinii i sera feta powinny być chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie i delikatne w środku. Polecam podać je z ulubionym sosem. Smacznego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki z cukinią i płatkami owsianymi
Następny przepis: Placuszki z cukinią na ostro