Placuszki z cukinią na ostro

Placuszki z cukinią na ostro

Jeżeli jesteś fanem pikantnych dań i szukasz przepisu na coś lekkiego, ale zarazem sycącego, to musisz wypróbować nasz przepis na placuszki z cukinią na ostro! Idealne na drugie śniadanie, przekąskę lub lekki obiad. Delikatne i soczyste placuszki z cukinią podkręcą Twój smakosophy wyrazistymi, ostrymi przyprawami. Cukinia sprawi, że placuszki będą niezwykle miękkie i wilgotne w środku, a równocześnie chrupiące na zewnątrz. Pikantny twist dodatkowo podkreśla smak cukinii i sprawia, że placuszki zyskują zupełnie nowy wymiar smaku. Ta prosta i zdrowa przepis z pewnością ożywi Twoją codzienną kuchnię!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3 szklanki utartej cukinii
  • sól, pieprz
  • chili pieprz cayenne
  • tymianek, bazylia, koperek
  • olej do smażenia

Placuszki z cukinią na ostro – jak zrobić?

  1. 1.
    Mąkę, mleko i jajka miksujemy. Powinniśmy uzyskać konsystencję podobną do ciasta na naleśniki. Jeśli jest za gęste możemy dodać odrobinę wody.
  2. 2.
    Młodą cukinię ucieramy na tarce o grubych oczkach, bez obierania. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką, masa powinna być teraz dość gęsta. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i pozostałymi przyprawami. Pamiętajmy aby nie przesadzić z chili 😉
  3. 3.
    Na rozgrzanym oleju formujemy placki, smażymy je z obu stron, aż się zarumienią.

Placuszki z cukinią na ostro – dodatkowe informacje

Zamiast suszonych przypraw z torebki świetnie sprawdzą się świeże zioła. Jeśli uda nam się formować dość cienkie placki, po wyjęciu z patelni będą chrupiące 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PLACUSZKI Z CUKINI Z SEREM FETA
Następny przepis: Placuszki z jarmużu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode