Placuszki z cukini i otrębów
Witajcie zdrowo i smacznie jadający! Prezentujemy dziś przepis na niezwykle apetyczne danie, które jest zarówno sycące, jak i niskokaloryczne. Placuszki z cukinii i otrębów, to proste w przygotowaniu, świetne na śniadanie, obiad czy przekąskę. Są idealne dla wegan, wegetarian oraz dla osób na diecie. Lekko chrupiące z zewnątrz, a wilgotne w środku placuszki, mają piękny, zielony kolor. Cukinia dołoży nam witamin, a otręby dostarczą błonnika. Placki z cukinii z otrębami to pyszne połączenie, które ucieszy nie tylko podniebienie, ale i ciało. Szykujemy zdrowe placuszki z cukinii z otrębami, spróbujcie koniecznie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 świeże cukinie
- 2 jajka
- 1/2 do 1 szklanki otrębów (ilość zależy od preferencji)
- pęczek szczypiorku
- ewentualnie trochę mąki
- sól i pieprz
- jogurt
- 1 łyżeczka musztardy
Placuszki z cukini i otrębów – jak zrobić?
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Posolić, odrobinę odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać otręby, jajka oraz połowę posiekanego szczypiorku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli będą zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki.
- Smażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju.
- Jogurt wymieszać z musztardą, odrobinę posolić i popieprzyć, dodać resztę szczypiorku.
- Placuszki podawać z sosem.
Placuszki z cukini i otrębów – dodatkowe informacje
Można zrobić również wersję z mięsem. Dodaję wtedy 20 dkg mięsa mielonego najlepiej z indyka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki ryżowe na słono
Następny przepis: Placuszki z cukinią i płatkami owsianymi