Placuszki z cukini i otrębów

Placuszki z cukini i otrębów

Witajcie zdrowo i smacznie jadający! Prezentujemy dziś przepis na niezwykle apetyczne danie, które jest zarówno sycące, jak i niskokaloryczne. Placuszki z cukinii i otrębów, to proste w przygotowaniu, świetne na śniadanie, obiad czy przekąskę. Są idealne dla wegan, wegetarian oraz dla osób na diecie. Lekko chrupiące z zewnątrz, a wilgotne w środku placuszki, mają piękny, zielony kolor. Cukinia dołoży nam witamin, a otręby dostarczą błonnika. Placki z cukinii z otrębami to pyszne połączenie, które ucieszy nie tylko podniebienie, ale i ciało. Szykujemy zdrowe placuszki z cukinii z otrębami, spróbujcie koniecznie!

Składniki:

  • 2 świeże cukinie
  • 2 jajka
  • 1/2 do 1 szklanki otrębów (ilość zależy od preferencji)
  • pęczek szczypiorku
  • ewentualnie trochę mąki
  • sól i pieprz
  • jogurt
  • 1 łyżeczka musztardy

Placuszki z cukini i otrębów – jak zrobić?

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Posolić, odrobinę odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać otręby, jajka oraz połowę posiekanego szczypiorku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli będą zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki.
  2. Smażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju.
  3. Jogurt wymieszać z musztardą, odrobinę posolić i popieprzyć, dodać resztę szczypiorku.
  4. Placuszki podawać z sosem.

Placuszki z cukini i otrębów – dodatkowe informacje

Można zrobić również wersję z mięsem. Dodaję wtedy 20 dkg mięsa mielonego najlepiej z indyka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki ryżowe na słono
Następny przepis: Placuszki z cukinią i płatkami owsianymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode