Placuszki ryżowe z jabłkami (i cynamonem)
Przepis na placuszki ryżowe z jabłkami to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych nalesników i doskonały sposób na zróżnicowanie naszej kuchni. Odświeżający smak jabłek idealnie komponuje się tutaj z ciepłym aromatem cynamonu, tworząc wyjątkowo pyszne połączenie. To danie nie tylko zdrowe, ale również proste w wykonaniu, z wykorzystaniem podstawowych składników, jakie większość z nas ma w swojej kuchni. Placuszki ryżowe z jabłkami mogą stanowić sycące śniadanie, deser po obiedzie, czy przekąskę na popołudniowy, słodki głód. Spróbuj też podawać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak jogurt, miód czy orzechy.
admin
Składniki:
- 100g ryżu
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 sztuka jajka
- 5 łyżek masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- jabłka
- cynamon
- olej
Placuszki ryżowe z jabłkami (i cynamonem) – jak zrobić?
- Ugotować ryż i odcedzić. Dodać do niego mąkę, mleko, proszek do pieczenia, jajko, sól oraz roztopione masło i porządnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Połączyć z ciastem mieszając. Rozgrzać olej na patelni i nakładać na niego ciasto łyżką. Placuszek z jednej łyżki jest wielkościowo „w sam raz” 🙂 Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Po kilku usmażonych plackach można dodać cynamon i smażyć dalej. Placuszki zmieniają swój smak i dostają „świątecznego” charakteru 🙂
Słowa kluczowe: placki ryżowe z jabłkiem
Porady – dodatkowe informacje o plackach ryżowych z jabłkami (i cynamonem)
Jeśli robisz placuszki ze świeżo ugotowanego ryżu zamiast roztapiać masło na patelni możesz położyć trochę masła na gorący ryż – roztopi się w trakcie mieszania.
Często robię te placuszki, gdy zostanie mi niewykorzystany ryż przy okazji robienia innego dania, np. dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki drożdżowe z rodzynkami
Następny przepis: Placuszki jogurtowe z truskawkami