Placuszki ryżowe na słono

Placuszki ryżowe na słono

Placuszki ryżowe na słono to kuszące danie o azjatyckim rodowodzie, które idealnie sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i lekki obiad. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Bez względu na porę dnia potrafią zaspokoić apetyt i dostarczyć niezbędnej energii. Przyznanie naostrzonym podniebieniom, takie placuszki, stanowią połączenie puszystego ryżu i soli, które stanowią najprostsze, ale przez to niezwykle uniwersalne smaki. Placuszki ryżowe na słono to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie proste, lecz smaczne rozwiązania. Lekkie, niewymagające wielu składników i łatwe do przygotowania placuszki na słono, pokochają nie tylko fani kuchni azjatyckiej!

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki
  • 2 parówki
  • 2 łyżki pomidorów suszonych z zalewy (pokrojonych)
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 50 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • olej do smażenia

Placuszki ryżowe na słono – jak zrobić?

  1. Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać mąkę i ryż, wymieszać.
  2. Parówki pokroić w plasterki, ser zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Dodać do ciasta razem z pozostałymi składnikami, doprawić przyprawami i usmażyć na oleju na złoty kolor.
  4. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Podawać z keczupem lub sałatką z pomidorów.

Placuszki ryżowe na słono – dodatkowe informacje

Zamiast parówek można użyć innej wędliny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PLACUSZKI RYŻOWE
Następny przepis: Placuszki śniadaniowe z borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode