Placuszki ryżowe na słono
Placuszki ryżowe na słono to kuszące danie o azjatyckim rodowodzie, które idealnie sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i lekki obiad. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Bez względu na porę dnia potrafią zaspokoić apetyt i dostarczyć niezbędnej energii. Przyznanie naostrzonym podniebieniom, takie placuszki, stanowią połączenie puszystego ryżu i soli, które stanowią najprostsze, ale przez to niezwykle uniwersalne smaki. Placuszki ryżowe na słono to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie proste, lecz smaczne rozwiązania. Lekkie, niewymagające wielu składników i łatwe do przygotowania placuszki na słono, pokochają nie tylko fani kuchni azjatyckiej!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki
- 2 parówki
- 2 łyżki pomidorów suszonych z zalewy (pokrojonych)
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 50 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- olej do smażenia
Placuszki ryżowe na słono – jak zrobić?
- Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać mąkę i ryż, wymieszać.
- Parówki pokroić w plasterki, ser zetrzeć na grubych oczkach.
- Dodać do ciasta razem z pozostałymi składnikami, doprawić przyprawami i usmażyć na oleju na złoty kolor.
- Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać z keczupem lub sałatką z pomidorów.
Placuszki ryżowe na słono – dodatkowe informacje
Zamiast parówek można użyć innej wędliny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PLACUSZKI RYŻOWE
Następny przepis: Placuszki śniadaniowe z borówkami