placuszki pizzowe
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak można połączyć dwa ulubione dania? Nasz przepis na placuszki pizzowe to idealne połączenie dziecięcej radości z placuskami i dorosłego smaku pizzy. Wyobraź sobie chrupiące brzegi idealnej pizzy w formie miniaturowych placków, które można zjeść na raz. Wszystko to bez konieczności posiadania w domu pieca do pizzy. To prawdziwa uczta dla każdego miłośnika pizzy i placuszków. Spróbuj sam i przekonaj się, jak proste i smaczne może być to połączenie. To idealny pomysł na szybki obiad lub przekąskę na imprezę. Placuszki pizzowe to hit wśród smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 ml mleka
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 150 g pieczarek
- 150 g żółtego sera
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- cebula
- 150 g szynki
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Placuszki pizzowe – jak zrobić?
- Jajka roztrzepać, dodać mleko, łyżę oleju i mąkę, odrobinę posolić. Zmiksować i odstawić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa, pieczarki i szynkę pokroić. Pozostały olej rozgrzać i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić a następnie dodać pieczarki, trochę posolić i przyprawić pieprzem. Kiedy się podsmażą, wrzucić paprykę i szynkę, doprawić ziołami. Trochę przestudzić i dodać wszystko do ciasta, wymieszać, na końcu dać ser. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po dużej łyżce ciasta i smażyć na rumiano.
Placuszki pizzowe – dodatkowe informacje
Można je też usmażyć w formie naleśników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki owsiane
Następny przepis: Placuszki ryżowe na słono