placuszki pizzowe

placuszki pizzowe

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak można połączyć dwa ulubione dania? Nasz przepis na placuszki pizzowe to idealne połączenie dziecięcej radości z placuskami i dorosłego smaku pizzy. Wyobraź sobie chrupiące brzegi idealnej pizzy w formie miniaturowych placków, które można zjeść na raz. Wszystko to bez konieczności posiadania w domu pieca do pizzy. To prawdziwa uczta dla każdego miłośnika pizzy i placuszków. Spróbuj sam i przekonaj się, jak proste i smaczne może być to połączenie. To idealny pomysł na szybki obiad lub przekąskę na imprezę. Placuszki pizzowe to hit wśród smakoszy.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 150 g pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cebula
  • 150 g szynki
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Placuszki pizzowe – jak zrobić?

  1. Jajka roztrzepać, dodać mleko, łyżę oleju i mąkę, odrobinę posolić. Zmiksować i odstawić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa, pieczarki i szynkę pokroić. Pozostały olej rozgrzać i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić a następnie dodać pieczarki, trochę posolić i przyprawić pieprzem. Kiedy się podsmażą, wrzucić paprykę i szynkę, doprawić ziołami. Trochę przestudzić i dodać wszystko do ciasta, wymieszać, na końcu dać ser. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po dużej łyżce ciasta i smażyć na rumiano.

Placuszki pizzowe – dodatkowe informacje

Można je też usmażyć w formie naleśników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki owsiane
Następny przepis: Placuszki ryżowe na słono

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode