Placuszki kukurydziane wg. Nigelli Lawson

Placuszki kukurydziane wg. Nigelli Lawson

Witajcie miłośnicy smakowitych, domowych placuszków! Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na placuszki kukurydziane według Nigelli Lawson – brytyjskiej kucharki, która zdobyła międzynarodową sławę dzięki swojemu podejściu do gotowania. Te placuszki są niezwykle puszyste, delikatne i pełne smaku. Sam proces ich przygotowania jest prosty i nie wymaga specjalistycznych umiejętności czy skomplikowanych składników. Choć idealne na śniadanie, placuszki Nigelli są na tyle uniwersalne, że można je podawać na wiele różnych sposobów, niezależnie od pory dnia. Zaspokoją one każdy apetyt i z pewnością wprowadzą urozmaicenie na Wasze stoły.

Składniki:

  • 150 g drobnej kaszki kukurydzianej lub polenty
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam tylko 2 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cukru (użyłam wanilinowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g stopionego masła

Placuszki kukurydziane wg. Nigelli Lawson – jak zrobić?

  1. Do dużej miski dodajemy jajka i mieszamy je z mlekiem. Do drugiej miski przesiewamy suche składniki. Do jajek stopniowo po kilka łyżek wsypujemy suche składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy płynne masło. Placki smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem.

Placuszki kukurydziane wg. Nigelli Lawson – dodatkowe informacje

Podajemy oprószone cukrem pudrem, z miodem, masłem orzechowym lub z dowolnym dżemem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki kapuściane
Następny przepis: Placuszki na śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode