Placuszki dyniowe z piekarnika

Placuszki dyniowe z piekarnika

Zapraszamy do przygotowania wyjątkowych placuszków dyniowych! Aromatyczne, zdrowe i niezwykle smaczne – takie są nasze placki z dyni pieczone w piekarniku. Prosty w wykonaniu przepis, który zachwyci miłośników dyni. Możemy je podać wytrawnie na ostro lub na słono. Doskonale sprawdzą się w roli przekąski czy jako dodatek do głównego dania. Szczególnie polecamy ten przepis mamom – placuszki z dyni hokkaido to idealny posiłek dla dzieci. Zaskocz swoich bliskich niecodziennym smakiem, poznaj sekret jak zrobić placuszki dyniowe. Śmiało można powiedzieć, że to najlepszy przepis na placki z dyni pieczonej.

Składniki:

  • ok. 700 g dyni (Hokkaido lub zwykła)
  • ok. 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • imbir
  • sól, pieprz

Placuszki dyniowe z piekarnika – jak zrobić?

Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy ze skóry, tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka oraz mąkę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać jeszcze mąki. Doprawiamy pieprzem, solą i imbirem do smaku.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze formujemy zgrabne placuszki. Pieczemy je ok 20 minut w 190 stopniach. Po 10 minutach pieczenia przewracamy na drugą stronę aby placuszki ładnie zrumieniły się z obu stron. Po przewróceniu można je posypać tarkowanym serem.
3. Upieczone placuszki można podawać z sałatką z pomidorów, z kleksikiem sosu czosnkowego lub z ketchupem.

Placuszki dyniowe z piekarnika – dodatkowe informacje

Placuszki dyniowe z piekarnika bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki drobiowe
Następny przepis: Placuszki drożdżowe z rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode