Placuszki bananowe na jogurcie greckim
Placuszki bananowe na jogurcie greckim to idealne połączenie smaku i odżywczych składników. Przekładane aksamitnym, zdrowym jogurtem greckim, pełnym białka, są świetne na słodkie śniadanie lub deser. Zawierają naturalne cukry prosto z bananów, które dodatkowo dostarczą nam sporo energii. To przepis, który łatwo jest przygotować, a w dodatku nie wymaga wiele składników. Jego główną zaletą są banana i jogurt grecki – proste składniki, które tworzą niesamowite danie. Ciesz się placuszkami bananowymi na jogurcie greckim na weekendowe śniadanie albo jak szybką przekąskę! To prawdziwa gratka dla miłośników bananów!
admin
Składniki:
- 2 średnie dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g jogurtu greckiego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Placuszki bananowe na jogurcie greckim – jak zrobić?
- Banany obierz, rozgnieć widelcem.
- Jajka utrzyj razem z cukrem, następnie dodaj jogurt grecki, szczyptę soli, mąkę i rozgniecione banany. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Porcje ciasta wykładaj patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju i smaż na rumiano z obu stron.
- Przed podaniem, lekko oprósz cukrem pudrem.
smacznego:)
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem
Następny przepis: Placuszki bananowo-jabłkowe