Placuszki bananowe na jogurcie greckim

Placuszki bananowe na jogurcie greckim

Placuszki bananowe na jogurcie greckim to idealne połączenie smaku i odżywczych składników. Przekładane aksamitnym, zdrowym jogurtem greckim, pełnym białka, są świetne na słodkie śniadanie lub deser. Zawierają naturalne cukry prosto z bananów, które dodatkowo dostarczą nam sporo energii. To przepis, który łatwo jest przygotować, a w dodatku nie wymaga wiele składników. Jego główną zaletą są banana i jogurt grecki – proste składniki, które tworzą niesamowite danie. Ciesz się placuszkami bananowymi na jogurcie greckim na weekendowe śniadanie albo jak szybką przekąskę! To prawdziwa gratka dla miłośników bananów!

Składniki:

  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Placuszki bananowe na jogurcie greckim – jak zrobić?

  1. Banany obierz, rozgnieć widelcem.
  2. Jajka utrzyj razem z cukrem, następnie dodaj jogurt grecki, szczyptę soli, mąkę i rozgniecione banany. Wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Porcje ciasta wykładaj patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju i smaż na rumiano z obu stron.
  4. Przed podaniem, lekko oprósz cukrem pudrem.

smacznego:)

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem
Następny przepis: Placuszki bananowo-jabłkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode