Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym
Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym to połączenie tradycyjnej kuchni z nutą zdrowego, zielonego dodatku. Wprost idealne dla miłośników domowych, rozpływających się w ustach placków, które noszą w sobie prawdziwie polski smak. Jędrne, chrupiące placki ziemniaczane w symbiozie z aksamitnym sosem szpinakowym zapewniają niezapomniane doznania kulinarne. Jest to doskonała propozycja zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym to dowód na to, że oswojenie szpinaku w swoim jadłospisie, może być nie tylko zdrowe, ale i niezwykle smaczne. Przekonaj się o tym sam i sprawdź ten przepis.
admin
Składniki:
- Placki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej
- sól, pieprz
- Sos:
- 3/4 szklanki gęstej śmietany tortowej 36% lub 30%
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatułowa
Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym – jak zrobić?
- Sos:
Rozmroź szpinak i dokładnie odsącz na sitku. W rondlu zagotuj śmietanę tortową, zmniejsz ogień i podgrzewaj, nie mieszając około 5 minut, aż zgęstnieje.
Dodaj szpinak, gotuj 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Ostudź, połącz z kwaśną śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem roztartym czosnkiem i odrobiną gałki.
-
Zetrzyj ziemniaki i cebulę na tarce, przełóż na sitko i dobrze odsącz. Dodaj zmiażdżony czosnek, jajka i mąkę przypraw solą, pieprzem. Rozgrzej olej i smaż placki. Podawaj polane sosem szpinakowym.
Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym – dodatkowe informacje
Placki ziemniaczane możemy polać sosem szpinakowym podanym zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placki ziemniaczane z mielonym mięsem
Następny przepis: placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem