Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane z cukinią to pyszne i pożywne danie, które łączy w sobie wartości odżywcze ziemniaków oraz delikatność i lekkość cukinii. To idealne połączenie dla tych, którzy szukają nowych smaków i pomysłów na codzienne posiłki. Zarówno dzieci, jak i dorośli, pokochają te placki za ich miękkość i chrupkość. Są one doskonałym sposobem na zwiększenie spożycia warzyw i wprowadzenie odmiany do diety. Placki ziemniaczane z cukinią to prawdziwy hit wśród fit przepisów. Pojedyncza porcja tego smacznego dania dostarczy organizmowi niezbędnej energii na cały dzień.
admin
Składniki:
- ziemniaki – 1 kg
- cukinia – 300 g
- jajka – 2 szt.
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 5 ząbków
- mąka pszenna – 3-4 łyżki
- sól himalajska – 1 łyżeczka
- pieprz czarny świeżo mielony – 1 łyżeczka
- majeranek – 1 łyżeczka
- olej rzepakowy – do smażenia
Placki ziemniaczane z cukinią – jak zrobić?
- Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki do jarzyn. Obraną i pozbawiona gniazda nasiennego cukinię zetrzeć na średnich oczkach tarki.
- Cebulę obrać, opłukać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na rozgrzanym oleju i odstawić do przestygnięcia.
- W sporej misce wymieszać starte ziemniaki i cukinię, dodać usmażoną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczano-cukiniowej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu pilnując, aby placki się nie przypaliły.
Słowa kluczowe: placki ziemniaczane z cukinią przepis, przepis na placki ziemniaczane z cukinia, placki ziemniaczane z cukinia, placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane z cukinią – dodatkowe informacje
*waga warzyw podana jest po obraniu
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PLACKI ZIEMNIACZANE W SOSIE WARZYWNYM
Następny przepis: Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym