PLACKI ZIEMNIACZANE W SOSIE WARZYWNYM

PLACKI ZIEMNIACZANE W SOSIE WARZYWNYM

Przygotujcie się na wyjątkową ucztę! Placki ziemniaczane w sosie warzywnym to danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni domowej. Ta niezwykle smaczna i sycąca kombinacja to świetna propozycja nie tylko na rodzinny obiad, ale także na szybki przekąsek w ciągu dnia. Specjalnie dopracowany sos warzywny dodaje plackom ziemniaczanym wyjątkowego charakteru i podkreśla ich naturalny smak. Wyboru składników do sosu możemy dowolnie modyfikować, dzięki czemu danie zawsze może wyglądać i smakować inaczej. Czyżby to była nowa klasyka kuchni polskiej? Czas to sprawdzić!

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • 2 średnie cebule
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 1 op. mieszanki warzywnej 9 składnikowej (mrożonej)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • SKŁADNIKI NA PLACKI:
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula

Placki ziemniaczane w sosie warzywnym – jak zrobić?

  1. 1. PRZYRZĄDZANIE PLACKÓW:
    Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać jako, mąkę przyprawy i pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Smażyć na rumiano na gorącym oleju.
  2. 2. PRZYRZĄDZANIE SOSU:
    Cebule obrać pokroić w pióra, zeszklić na oleju z odrobiną papryki, jarzynki soli i pieprzu.
    Pierś z kurczaka pokropić w paseczki dodać do podduszonej cebulki–poddusić. Dodać pomidory w puszce i mieszankę warzywną. Wszystko doprawić. Gdy sos jest za rzadki podbić śmietanką + mąka ziemniaczana.

PLACKI ZIEMNIACZANE W SOSIE WARZYWNYM – dodatkowe informacje

Dla osób nie lubiących mięsa do sosu nie musimy dodawać piersi z kurczaka, będzie wtedy sos typowo warzywny


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU W SOSIE GULASZOWYM
Następny przepis: Placki ziemniaczane z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode