PLACKI ZIEMNIACZANE W SOSIE WARZYWNYM
Przygotujcie się na wyjątkową ucztę! Placki ziemniaczane w sosie warzywnym to danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni domowej. Ta niezwykle smaczna i sycąca kombinacja to świetna propozycja nie tylko na rodzinny obiad, ale także na szybki przekąsek w ciągu dnia. Specjalnie dopracowany sos warzywny dodaje plackom ziemniaczanym wyjątkowego charakteru i podkreśla ich naturalny smak. Wyboru składników do sosu możemy dowolnie modyfikować, dzięki czemu danie zawsze może wyglądać i smakować inaczej. Czyżby to była nowa klasyka kuchni polskiej? Czas to sprawdzić!
admin
Składniki:
- SKŁADNIKI NA SOS:
- 2 średnie cebule
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
- 1 op. mieszanki warzywnej 9 składnikowej (mrożonej)
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- SKŁADNIKI NA PLACKI:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
Placki ziemniaczane w sosie warzywnym – jak zrobić?
-
1. PRZYRZĄDZANIE PLACKÓW:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać jako, mąkę przyprawy i pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Smażyć na rumiano na gorącym oleju. -
2. PRZYRZĄDZANIE SOSU:
Cebule obrać pokroić w pióra, zeszklić na oleju z odrobiną papryki, jarzynki soli i pieprzu.
Pierś z kurczaka pokropić w paseczki dodać do podduszonej cebulki–poddusić. Dodać pomidory w puszce i mieszankę warzywną. Wszystko doprawić. Gdy sos jest za rzadki podbić śmietanką + mąka ziemniaczana.
PLACKI ZIEMNIACZANE W SOSIE WARZYWNYM – dodatkowe informacje
Dla osób nie lubiących mięsa do sosu nie musimy dodawać piersi z kurczaka, będzie wtedy sos typowo warzywny
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU W SOSIE GULASZOWYM
Następny przepis: Placki ziemniaczane z cukinią