Placki ziemniaczane pieczone na blasze
Zapraszamy do odkrycia jednego z naszych ulubionych konfortowych dań, placki ziemniaczane pieczone na blasze. Ten trafny przepis jest niezwykłym twistem na tradycyjne placki ziemniaczane, które znamy i uwielbiamy. Różni się od standardu, odchodząc od tradycyjnego smażenia i wykorzystując piec do przygotowania, co daje równie pyszne, ale znacznie bardziej zdrowe danie. Po mistrzowskim połączeniu prostych, ale smacznych składników, placki są pieczone do złotego koloru. Placki ziemniaczane na blasze to idealna propozycja na smaczny obiad, czy rodzinny brunch.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- przyprawa do zup Knorr
- 4 – 5 łyżek mąki pszennej
- kiełbasa śląska 1 sztuka większa lub 2 mniejsze
Placki ziemniaczane pieczone na blasze – jak zrobić?
- Wykonanie: ziemniaki obrać, opłukać zetrzeć na tarce, do ziemniaków zetrzeć również cebulę i czosnek, dodać jajko, sól, pieprz i przyprawę Knorr do smaku. Do ciasta dodać mąkę, całość dobrze wymieszać. Kiełbasę pokroić i dodać do ciasta. Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki na blasze. Można posypać cukrem lub polać śmietaną.
Placki ziemniaczane pieczone na blasze – dodatkowe informacje
Gdyby ciasto było za rzadkie, możesz dodać więcej mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placki z ryżu z kurkumą i serem żółtym
Następny przepis: PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU W SOSIE GULASZOWYM