Placki z jabłkami i cynamonem

Placki z jabłkami i cynamonem

Czy marzysz o ciepłym, domowym deserze, który jest łatwy do wykonania i którym możesz zaskoczyć swoich bliskich? Idealnym rozwiązaniem będą placki z jabłkami i cynamonem! Te aromatyczne placuszki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Połączenie słodyczy jabłek z egzotycznym smakiem cynamonu tworzy wyjątkowy klimat, a racuchy z jabłkami i cynamonem sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska lub deser. Przepis na placki z jabłkami i cynamonem jest prosty i uniwersalny – można do niego wykorzystać zarówno szarlotki, jak i bardziej soczyste odmiany jabłek. Spróbuj i ciesz się smakiem klasycznego deseru w nowym wydaniu!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3-4 jabłka
  • Olej do smażenia

Placki z jabłkami i cynamonem – jak zrobić?

  1. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i cynamon, wszystko miksujemy mikserem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy niewielkie placki i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Przed podaniem posypujemy cukrem.

Porady – dodatkowe informacje

Placki z jabłkami i cynamonem najlepiej smakują posypane cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki z cukinii z serem i czosnkiem
Następny przepis: Placki z grzybami – potrawa wigilijna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode