Placki kajmakowe

Placki kajmakowe

Placki kajmakowe to tradycyjne danie miłośników słodkości, które doskonale sprawdza się zarówno na szybki deser, jak i na przyjęciach, kiedy chcemy zaskoczyć swoich gości. Proste w wykonaniu, a jednocześnie niesamowicie smaczne, placki te to połączenie chrupiącego, złocistego ciasta z gęstym, słodkim kajmakiem. Wspaniale rozpływają się w ustach, zostawiając na podniebieniu rozkoszny smak, którego nie można porównać z żadnym innym. Jeśli jesteś fanem tradycyjnych, domowych słodkości, które smakują jak prosto od babci, placki kajmakowe z pewnością przypadną Ci do gustu.

Składniki:

  • 1 puszka kajmaku (400 g)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Placki kajmakowe – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Kajmak zmiksować z jajkami i mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. Na patelni rozgrzać masło i smażyć placki na rumiano z dwóch stron.

Placki kajmakowe – dodatkowe informacje

Podawać ze śmietaną lub owocami


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem
Następny przepis: Placki jak leniwe pierogi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode