Placki kajmakowe
Placki kajmakowe to tradycyjne danie miłośników słodkości, które doskonale sprawdza się zarówno na szybki deser, jak i na przyjęciach, kiedy chcemy zaskoczyć swoich gości. Proste w wykonaniu, a jednocześnie niesamowicie smaczne, placki te to połączenie chrupiącego, złocistego ciasta z gęstym, słodkim kajmakiem. Wspaniale rozpływają się w ustach, zostawiając na podniebieniu rozkoszny smak, którego nie można porównać z żadnym innym. Jeśli jesteś fanem tradycyjnych, domowych słodkości, które smakują jak prosto od babci, placki kajmakowe z pewnością przypadną Ci do gustu.
admin
Składniki:
- 1 puszka kajmaku (400 g)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Placki kajmakowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Kajmak zmiksować z jajkami i mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. Na patelni rozgrzać masło i smażyć placki na rumiano z dwóch stron.
Placki kajmakowe – dodatkowe informacje
Podawać ze śmietaną lub owocami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem
Następny przepis: Placki jak leniwe pierogi