Placek włoski z bakaliami
Zaurocz swoich bliskich pysznym i atrakcyjnym deserem, który przeniesie ich prosto do słonecznej Italii. Odkryj tajemnicę wyjątkowego placka włoskiego z bakaliami, który swoim smakiem i pięknym wyglądem zachwyci każdego miłośnika słodkości. Placek, oprócz wprowadzanej w nim klasyki, wyróżniają dodatkowe składniki w postaci bakalii, które nadają mu wyjątkowy charakter. Fenomenalna kombinacja smaków sprawia, że ciasto zasługuje na miano prawdziwej włoskiej perły wśród deserów. Wypróbuj swój ulubiony przepis na ciasto włoskie i zaskocz swoje kubki smakowe.
admin
Składniki:
- 10 sztuk jabłek
- 2 szklanki cukru
- 6 sztuk jajek
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki pokrojonych bakalii (żurawina, rodzynki, orzechy, migdały)
Placek włoski z bakaliami – jak zrobić?
-
1.
Jabłka pokroic w kostkę, wrzucić je do wysokiego naczynia. Zasypać je cukrem i dodać bakalie. NIe mieszając pozostawić to na parę godzin w jakieś zacienione miejsce. Ja taką mieszankę przygotowuje wieczorem i zostawiam na noc. -
2.
Potem wbijać koleno jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia o sodą. Wszystko wymieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa jest dość gęsta, kleista. Masę bakaliową wyłożyć na blachę i piec ok 60 minut w 180 stopniach.
Placek włoski z bakaliami – dodatkowe informacje
Placek włoski z bakaliami świetnie smakuje z kremem. Oto przepis na to aromatyczne ciasto włoskie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks
Następny przepis: Placek z kiślem