Placek włoski z bakaliami

Placek włoski z bakaliami

Zaurocz swoich bliskich pysznym i atrakcyjnym deserem, który przeniesie ich prosto do słonecznej Italii. Odkryj tajemnicę wyjątkowego placka włoskiego z bakaliami, który swoim smakiem i pięknym wyglądem zachwyci każdego miłośnika słodkości. Placek, oprócz wprowadzanej w nim klasyki, wyróżniają dodatkowe składniki w postaci bakalii, które nadają mu wyjątkowy charakter. Fenomenalna kombinacja smaków sprawia, że ciasto zasługuje na miano prawdziwej włoskiej perły wśród deserów. Wypróbuj swój ulubiony przepis na ciasto włoskie i zaskocz swoje kubki smakowe.

Składniki:

  • 10 sztuk jabłek
  • 2 szklanki cukru
  • 6 sztuk jajek
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki pokrojonych bakalii (żurawina, rodzynki, orzechy, migdały)

Placek włoski z bakaliami – jak zrobić?

  1. 1.
    Jabłka pokroic w kostkę, wrzucić je do wysokiego naczynia. Zasypać je cukrem i dodać bakalie. NIe mieszając pozostawić to na parę godzin w jakieś zacienione miejsce. Ja taką mieszankę przygotowuje wieczorem i zostawiam na noc.
  2. 2.
    Potem wbijać koleno jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia o sodą. Wszystko wymieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa jest dość gęsta, kleista. Masę bakaliową wyłożyć na blachę i piec ok 60 minut w 180 stopniach.

Placek włoski z bakaliami – dodatkowe informacje

Placek włoski z bakaliami świetnie smakuje z kremem. Oto przepis na to aromatyczne ciasto włoskie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks
Następny przepis: Placek z kiślem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode